Даниел Спасов, народен певец: Изненади има, когато млади хора, пренасят през времето местния фолклор, утвърждават, го развиват го, показват и себе си чрез него

Имат ли интерес младите хора към българския фолклор и в каква посока се развива фестивала „Фолклорен извор“, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с  Даниел Спасов, народен певец, автор, продуцент, водещ на телевизионни предавания и член на авторитетното жури в осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец.

Фокус: Г-н Спасов, какво представлява фестивалът „Фолклорен извор“ за Вас?

Даниел Спасов: Аз имам удоволствието и привилегията, може би, да наблюдавам много такива фестивали из цяла България, понякога като израз на медийно партньорство, друг път като член на жури, както е в момента. Това е един фестивал, който се развива, това е, може би, най-важното. Той започна с много ентусиазъм, който е характерен за всяко едно ново начало, но тук вече се наблюдава едно израстване в много посоки. Първо, интересът е много голям, много висок е критерият в различните категории, форумът вече е международен, има брилянтна организация, той просто се утвърждава и развива за разлика от други, които започват с един първоначален устрем,  след което се наблюдава застой. Тук, от година на година усещаме едно развитие и това се дължи преди всичко на високата  организация и брилянтния професионализъм на всички, които стоят зад фестивала.

Фокус: Може ли да се каже, че младите хора имат по-голям интерес към фолклора?

Даниел Спасов: Не мога да отговоря, независимо, че се занимавам с фолклор вече 25 години. Това е много сложен въпрос и въпрос преди всичко на социология, не толкова на емоционално наблюдение. Ако човек се качи там горе, където е журито и гледа,  ще си каже да  има интерес, но не можем да кажем, че е така. Важното е, че тези форуми ги има и те са място за изява на всички, които имат отношение към традицията, фолклора, всички онези белези за идентичност , които са изключително важни. На мен ми се иска младите хора да имат отношение към фолклора, но в днешно време това става все по- трудно. Това е времето на интернет, на все по-заливащата ни глобализация, времето на комерсиалните продукти. Фолклорът е нещо много по-различно, стойностно, интимно, може би. Днес хората наблюдават преди всичко медийния образ на фолклора, който не винаги е удачен, даже понякога е и много пошъл. Тук си дават среща традицията, съвременността, иновативните форми, има съвсем различен поглед към нещата. Има много млади хора, но това са преди всичко певци, инструменталисти, музиканти, които искат да се занимават професионално или любителски.

Фокус: Очаквате ли някакви изненади от тазгодишното представяне на участниците?

Даниел Спасов: Изненади по принцип не могат да се наблюдават от години, това го наблюдаваме и в утвърдени форуми като тези в  Копривщица, Рожен, фестивалът „Пирин пее“. Все по-трудно се намират онези старинни автентични форми, които откривахме по един или друг начин. Всичко, което е съществувало в някогашната фолклорна древност вече е видяно, чуто, записано. Иска ми се младите хора, които продължават традициите и идват от различни краища на страната, тук в село Царевец, да носят и утвърждават местната култура, на която са представители. Затова именно ние поощряваме и даваме награди на тези хора, които идват да представят местната традиция, която са усвоили и която пренасят през времето. Палитрата е много пъстра. Изненадите са в тази посока, когато видим млади хора, които пренасят през времето местния фолклор утвърждават го, развиват го, показват и себе си чрез него. Понякога има изненади, но те са изключение, за много старинни форми, които са позабравени и някой ги е открил, то звучи като реставрация в днешно време. Изненади винаги има, дай Боже да са положителни.
Мария НЕДЕВА