Данислав Кехайов, художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин“:  Ансамбълът добре представя България със своето изкуство и е един посланик за мир и приятелство между народите

Данислав Кехайов, художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин“.

Фокус: Г-н Кехайов, Ансамбъл „Пирин“ бе отличен с първа награда за цялостно представяне на Международен фоклорен фестивал „Награда Белград“. Как премина представянето на емблемата на Благоевград?

Данислав Кехайов: Наистина съм радостен и щастлив, че отново показахме, че не сме само една от емблемите на Благоевград, но една от най- красивите визитни картички на България пред света- Ансамбъл Пирин. Поканата дойде от Международната организация за фоклорни фестивали, чието седалище е в Южна Корея. Аз съм гостувал там много пъти, включително и на тази организация, благодаря на директора на фестивала Драгана Миркович, че отправи тази покана към Ансамбъл „Пирин“ да вземе участие в поредното пето издание на фестивла „Награда Белград“. Искам да подчерта, че този фестивал сее провежда за пета поредна година, но тази година за първи път има конкурсен характер и е под патронажа на кметството в Белград, а председател на организациония комитет е заместник- кметът на Белград. Интересно беше, защото имаше много състави от различни кътчета на планетата като започнем с Русия, Гърция, Аржентина, Турция, Индия, Румъния, Литва, Полша и много други, а България беше прествена ор Ансамбъл „Пирин“. Наред с фестивланата част, където имахме възможност да показваме нашето изкуство, наред с изкуството на друготе ансамбли на различни сцени, разположени в Белград. Последният ден имаше конкурсна част където международно жури трябваше да селектира едни от най- добрите ансамбли и тези, които по най-добър представят своето фолклорно изкуство. Радвам се ,че ние сме на първо място за цялостно представяне, и което е най- голямата награда от конкурсната част, а наред с това ни бе връчена награда и за най- добра хореография. Тук искам да кажа, че наред с добрата рабора на нашия хореограф, който в момента е Кирил Апостолов искам да споделя, че в конкурсната част направихме една компилация от няколко танцови картини на едни от емблемите от на българското фолкорно хореографско изкуство като Тодор Бекирски, Кирил Дженев, Георги Хинов и наистина така се получи пъстра картина на една красива амалгама, една феерия от красива музика .

Фокус: Какво Ви най- голямо впечатление по време на този фестивал?

Данислав Кехайов: Естествено, че като на всеки един фестивал най- красивото е, че участниците от различните страни имат възможнсостта в продължение на няколко дни да общуват по между си, да се опознаят и така всеки представя своята култура. Може да разкаже за своието изкуство, имат общи трепети и вълнения, които ги вълнуват в областта на фолклора, на музиката, на таца, създава се не на последо място много други контакти и така започваме да получаваме покани от други страни и най –вече, аз това го споделих на среща с българския посланник. Искам да кажа, че сме много благодрани и бяхме уважени от българския посланик в Сърбия, който дойде както на срещата в Белград, а след това ни отправи покана към целия ансамбъл да гостуваме в българското посолство за това, че наистина артистите, в частност Ансамбъл „Пирин“ сме винаги предвестниците на по- нататъшните връзки между страните. Най- напред застъпва културата и след това започват контактите между страните за икономика, политика и т.н. Аз се радвам, че наистина Ансамбъл „Пирин“ добре представя България със своето изкуство и един посланик за мир и приятелство между народите.

Фокус: През лятото Ансамбъл „Пирин“ ще почива през лятото, но акви анфагименти сте поели спетември?

Данислав Кехайов: Да, естествено ще имаме ротинни концерти в България. Знаете, че сме едни от най- харесваните и любими състави на българскста публика и затова сме започнали подготовка на нова програма, която когато е готова ще бъде предствен премиерата й. В същото време ще фо съобща, защото това е една радостна емоция, защото подготвяме едномесечно турне в САЩ и Кнада за следвщата година и още от сега започна подготовката.

Лора КАЛЧЕВА