Дарина Колева: Непосредствено след Освобождението на България Руската военно- медицинска служба поставя основите на постоянно болнично заведение в Разград

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Дарина Колева, Държавен архив- Разград, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: В Държавен архив-Разград е експонирана изложба „Здравеопазването в Разград- първи стъпки,традиции и успехи“. Г-жо Колева, разкажете кои  по- важни моменти от историята на здравеопазването в града проследява изложбата?

Дарина Колева: Непосредствено след Освобождението на България от османско владичество Руската военно- медицинска служба поставя основите на постоянно болнично заведение в Разград. Така градът се сдобива със съвременна болница, само лечебниците в Плевен, Русе, Варна, Добрич, Търново и Свищов са по-стари от разградската. Нейни връстници са болниците в Пловдив и Силистра. С писмо на русенския губернатор от 4 май 1879 година е създадена Разградската болница под името окръжна. Болницата разполага с 40 легла и 16 души персонал, двама от които са лекари, един помощник- аптекар, фелдшери, две медицински сестри и санитари. До 1894 година болницата се помещава в частни постройки, като през същата година е преместена в новопостроената болнична сграда. С историята на Разградската болница са свързани имената на руските лекари д-р Юриев, д-р Борис Окс и редица други. Д-р Борис Окс е управител на разградската болница и окръжен лекар от 1881 година до 1883 година. Той не само участва в първите стъпки на здравеопазването в града и региона. Само три години след полагане на основите на болничното заведение в града, д-р Окс урежда първата в България лаборатория за производство на ваксина за едра шарка- болест, покосявала хората през тези години. Под прякото ръководство на д-р Окс през 1881 година е създадена противовариолна ваксина. Благодарение на тази ваксина се предотвратява епидемия от едра шарка в редица области в страната. На страниците на списание „ Медицинска сбирка“ могат да се видят редица материали, посветени на дейността на д-р Окс в разградската болница. Една интересна подробност е, че дори Третото обикновено народно събрание се занимава с ваксината в Разград, като в началото я намират за недотам подходяща да се произвежда, но впоследствие всички виждат нейната голяма полза.

Фокус: Какво още може да се види в изложбата?

Дарина Колева: Могат да се видят първите постройки, за които споменах и се е помещавала Разградската болница, както и първата самостоятелна сграда. Първата дипломирана лекарка в Разград е д-р Мария Громова- Белчева, дипломирала се в университета в Нанси. Представена е дипломната и работа от 1901 година. Интересна подробност за д-р Мария Громова- Белчева е, че тя е лична позната на Антон Страшимиров, който при честите си посещения в Разград, отсяда именно в нейния дом. Редица снимки от началото на 20-ти век са запечатали дейността на лекарския и акушерски колективи. През този период в града е известният австрийски лекар д-р Хари Варкони. Той извършва първата хирургична операция в Разградската болница през 1924 година, но поради породилите се недотам етични отношения с разградските лекари, той е уволнен. В негова защита се вдига цялото население. Тази полемика е подробно отразена на страниците на вестник „Разградското слово“ и също може да се види на изложбата. През 20-те и 30-те години на 20 век, разградските лекари са не само в своите кабинети, те са в центъра на редица позитивни начинания. Инициатори са за откриване на лятна колония на гара Разград през 1925 година. Трябва да се спомене, че тези начинания са свързани най-  вече с детското здравеопазване. В тази колония през цялото лято малките възпитаници могат да прекарат на чист въздух и резултатите са повече от добри. През 1934 година Дружеството за борба с туберкулозата е инициатор за откриване на детска площадка в градския парк, събитие, което се превръща в малък празник за жителите на Разград. В центъра на тези инициативи са разградските лекари д-р Панов  и д-р Недялков. Те публикуват и редица статии на здравна тематика в местната преса. Интересна снимка в изложбата е тази от конкурс за най- добре гледано дете от 1934 година. Могат да се видят многобройните участници в този конкурс, а отново д-р Недялков и д-р Панов са организатори на събитието. През 70-те години в тогавашния вече Разградски окръг здравеопазването е един от приоритетите. С постановление на Министерски съвет от 20 май 1975 година се разкрива полувисш медицински институт в Разград. Той носи името на руския учен Иван Павлов. Учебното заведение подготвя медицински сестри общ и детски профил. Едно от таблата на изложбата е посветено именно на дейността на този институт. Той просъществува 6 години, от 1975 до 1981 година. Изложбата завършва с фото и документални материали за дейността на болницата през 80-те години.

Ивелина ИВАНОВА