Дафинка Комитова, НЧ „Родолюбие“-Асеновград: Утвърждаването на патриотизма у децата е основна цел на литературния конкурс „Наследник съм на цар Иван Асен II“

Асеновград. Разкриването и утвърждаването на патриотизма у децата, на българщината, са основните цели на литературния конкурс „Наследник съм на цар Иван Асен II“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Дафинка Комитова, секретар на НЧ „Родолюбие“ в Асеновград. По думите й, през годините конкурсът се е развил изключително много, а творбите на участниците са станали по-оригинални и по-съдържателни. „В началото всеки участник се придържаше към историческата личност цар Иван Асен Втори, впоследствие творбите се отдалечиха от фактологическата и историческата рамка и се насочиха в правилната посока – към българщината, към патриотизма, към това какви наследниците сме на българския владетел и как самите те се виждат като наследници“, коментира Комитова.
Секретарят на читалище „Родолюбие“ в Асеновград каза още, че по-активните участници в литературния конкурс са по-големите ученици – във възрастовата група от 15 до 19 години. Може би причина за това е тяхната осъзнатост, че са наследници на патрона на Асеновград – цар Иван Асен II, че са осъзнали какво искат и какви са те. В началото очаквахме малките ученици да са по-активните, но се оказа точно обратното. Така или иначе, до нас достигат много интересни есета и е изключително трудно да определим кои от тях да бъдат наградени“, каза Комитова.
„Когато стартирахме конкурса преди 4 години, тогава участваха само асеновградчани и не знам защо не се получиха нещата на национално ниво. Впоследствие се оказа, че почти всички награди се печелят от деца в други области, градове и села, което е показателно за развитието на конкурса“, посочи Дафинка Комитова.
Тони МИХАЙЛОВ