Дафинка Станева: Каменната чешма „Кючук Кайнарджа“ има интересна история, свързана с подписването на мирен договор между Руската и Османската империи

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Дафинка Станева, уредник в Туристическия център в село Кайнарджа, област Силистра, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: В село Кайнарджа, област Силистра, има едно интересно място, което туристическите табели обозначават „Историческа чешма Кючук Кайнарджа“. Каква е историята на това място?

Дафинка Станева: Тази каменна чешма е построена във връзка със събитието, станало тук през 1774 година. Тогава е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската война от 1768 – 1774 година. Тогава, когато разбира се е подписван договорът, на това място не е имало чешма. Тя е построена през 1892 година. Реконструирана е достроена в съвременния си вид през 1942 година.

Фокус: Какво представлява тази чешма?

Дафинка Станева: Това е една каменна чешма, от която водата тече от 4 места и по-рано се е използвала и за битови нужди. Сега е само за посещение на туристи, но става също и за пиене. Много е вкусна водата. Построена е от тогавашния кмет Александър Станев. Той е бил само девет месеца кмет, но успява да построи чешмата, също обществена баня в Кайнарджа и още една чешма. Бил е приятел с един много известен учен – проф. Георги Генов, който е превел всички договори, които касаят България. Един от тях е Кючуккайнарджанският мирен договор. Проф. Георги Генов дава идеята да се постави паметна плоча, която се намира на централната колона. На тази паметна плоча е написано, че тук е подписан Кючуккайнарджанският договор между доверените лица на императрица Екатерина Велика граф Пьотър Румянцев  и довереното лице на Абдул Хамид I Мусулсаде Мехмед паша и е цитиран накратко Член VII от договора, който постановява покровителство на християнското население на Балканите, това е указано в самия Кючуккайнарджански договор. И това всъщност е една от ценните клаузи за християните на Балканите.

Фокус: Разкажете повече за историята на чешмата?

Дафинка Станева: Чешмата има интересна история, тъй като този кмет отива на друго място да кметува и всъщност в едно не много удобно време е построил чешмата – след подписването на Крайовския договор, когато Северна Добруджа се възвръща към България и когато тече Втората световна война. Всъщност той построява паметник, който е в слава на руското оръжие. След години това място се доустроява през 1974 година, когато се празнува 200-годишнината от подписването на договора. Преди три години беше построен и Туристическият център. Преди това беше издигнат паметник на Екатерина Велика. Преди три години бе открит и бюст-паметник на главнокомандващия Руската армия граф Пьотър Румянцев. Идеята е не да възхваляваме толкова имперските интереси, тях винаги ги е имало, империите винаги държат на своите интереси, а да превърнем това място за отдих и туризъм, това е паркова зона. Дава възможност хората да идват и да придобиват знания за още една война, която е била на наша територия. Между впрочем трябва да спомена и това, че през 2015 година на това място бе проведено Общото събрание на Асоциацията на местата на мира. Това е една европейска асоциация, която обединява всички общини или места, където са сключени мирни договори. Неин президент е Едуардо Басо, португалец. Целта е тези места да се популяризират като места на мира и самата идея за мир и тогава и Кайнарджа беше причислена към тази Асоциация.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА