Дафинка Станева, уредник: Вече две години Кайнарджа е част от Европейска мрежа „Места на мира“

 Дафинка Станева, уредник в Туристическия посетителски център в Кайнарджа, пред Радио „Фокус“- Шумен пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Паметна плоча „125 години години Кючук-кайнарджанска чешма“ беше открита днес. Това се случи в рамките на първото от основните събития в област Силистра, организирани по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на Европа, но и във връзка с европейската инициатива  „Места на мира“. Г-жо Станева откога Кайнарджа е част от тази мрежа?

Дафинка Станева: През 2015 г. община Кайнарджа стана част от европейската мрежа „Места на мира”. На 2 юни 2015 година в селото се състоя Годишно събрание на мрежата.В нея членуват места, свързани с международни пактове като мирния договор между Руската и Османската империи, сключен през 1774 г. Идеята е тези места да се популяризират на европейско ниво, да станат разпознаваеми и привлекателни за туристите,  целта е да се  помни и пази това културно наследство.

Фокус: Каква информация носи паметната плоча във връзка със 125-тата годишнина?

Дафинка Станева: Паметната плоча е по идея на общината. Посочена е годината на изграждането-  1892 година, както и размерите на чешмата. Общата и дължина е 75 метра, фронтът е 67 метра и има 42 корита. Построена е  с дарения от населението. Когато тук през 1774 година се сключва Кючук- кайнарджанския мирен договор, на това място не е имало чешма, а само извор. След освобождението на България, населението събира средства и местни майстори съграждат чешмата. Имената им са били изписани, но при реконструирането на чешмата през 1942 година те са заличени и сега няма писмени сведения, които са били тези майстори. Чешмата е била реконструирана след възвръщането на Южна Добруджа към България и тогава се прави в сегашния и вид. През 1962 година е направен плочникът пред чешмата, а през 1974 година по повод 200 години от подписването на Кючук- кайнарджанския договор е изграден подход от храма на селото до чешмата. Тогава идеята е била да се направи музей  с 2-3 занаятчийски работилнички на открито по подобие на тези в „Етъра“, с цел да се използва водата, но това не се осъществява. През 1991 година започна да се отделя по- голямо внимание на тази местност, направиха се пейки, реконструира се парковото осветление. През 2014 година бе построен  и Туристическия посетителски център, районът бе облагороден,  издигнаха се и  паметници, свързани с Руско- Турската освободителна война. Кючук-кайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи през 1774 г., на който в Туристическия посетителски център е посветена специална експозиция би поводът преди 2 години Кайнарджа да стане част от Европейска мрежа „Места на мира“.

Ивелина ИВАНОВА