Двама братя се изправят пред съда за убийство на мъж в село Джигурово

Благоевград. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу братята Бойко Ш. и Емра Ш. за извършено от тях умишлено убийство – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3 вр. чл. 115 вр. чл. 20 от НК. Това съобщиха от пресцентъра Апелативна прокуратура – София.
Обвиняемите 24-годишен Бойко Ш. и 20-годишен Емра Ш. (на 20 години) живеят в село Джигурово, община Сандански. Безработни са и са известни сред съселяните си като агресивни и конфликтни личности, често нарушаващи обществения ред. Двамата често посягали на 44-годишния Никола П., който от около 15 години работел като кравар в местността „Обора“. Хората го познавали като скромен, тих и добър човек, като се обръщали към него с името „Кайо“.
Мъжът споделял за страха си от братята на свои познати. Освен че неведнъж бил пребиван от тях, през 2015 г. те дори му разрязали ухото със стъклено шише.
Вечерта на 19.09.2016 г., в центъра на селото, без никаква причина Бойко Ш. започнал да се заяжда с Никола П. Свидетели на това станали седящи на маса техни съселяни, които му направили забележка за държането, на която агресивният мъж грубо отвърнал със заплашителни думи да не се намесват. Към 23 ч. всички се разотишли.
На следващата сутрин местен жител открил пред обора неподвижно лежащия на земята „Кайо“ с окървавено лице, за което бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта на пострадалия мъж.
В хода на разследването било установено, че в нощта на инцидента двамата братя настигнали пострадалия в района на бившия селскостопански двор и му поискали цигара. След като мъжът им отказал, те жестоко го пребили, като ударите били нанасяни с дървен кол и тухли по главата и цялото му тяло.
Братята Бойко Ш. и Емра Ш. били задържани от полицейските служители същия ден. От 21 септември 2016 г. спрямо тях е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Изготвената по делото съдебномедицинска експертиза установила, че смъртта на Никола П. се дължи на несъвместима с живота тежка черепно-мозъчна травма, довела до изразена недостатъчност на мозъчните функции, както и други травматични увреждания по лицето, гърдите и гърба.
Предстои насрочване на делото от съда.