Двама души са загинали при пожари в област Смолян през 2018 г.

През 2018 година на територията на област Смолян от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението са ликвидирани общо 858 броя произшествия, от които 462 броя са аварийно спасителна и техническа помощ и 396 броя пожари. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян.

От възникналите пожари, 240 броя са в жилищни сгради, 57 в земеделски земи и стопански постройки, 21 броя в автомобили и 9 броя в горски територии. На територията на област Смолян в обекти, в които се осъществява държавен противопожарен контрол са възникнали само 11 броя пожари.

В резултат пожарите през 2018 г. има двама загинали граждани и шестима са пострадали. Двамата загинали са в селата Беден, община Девин и Левочево, община Смолян, като причината за смъртта им е вдишване на димни газове и изгаряне. Двама от пострадалите при пожари през 2018 г са от Смолян. Единия е получил изгаряне при горене на отпадъци, а другият е вдишал газ и е получил изгаряне при пожар с преки материални загуби в апартамент. Един човек е пострадал в Мадан при опит сам да изгаси автомобила си. Пострадал е и човек от с. Оградна, община Неделино при взрив на газова бутилка в дома му. Другите пострадали са от Чепеларе и Борино. Единият е пострадал при пожар във вилата му, а другият при пожар в стопанска постройка.

Най-честата причина за възникване на пожарите е небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване на нагревателни уреди и късо съединение в електрическите инсталации, предупреждават от РД „ПБЗН“ – Смолян.