Два инцидента при употреба на газови бутилки са възникнали в Пловдивска област от началото на 2019 година

Пловдив. Два инцидента при употреба на газови бутилки са възникнали в Пловдивска област от началото на 2019 година. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областната дирекция на МВР. Единият инцидент е с жертва, а другият – със сериозно пострадал. В тази връзка и за предотвратяването на случаите от такъв характер, от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от Областната дирекция на МВР напомнят, че никога газовата бутилка не трябва да се поставя в тавански помещения, мазета или в близост до вентилационни отвори, монтирани на пода. „В случай на изтичане, пропан-бутанът се събира в местата под нивото на терена и може да образува там експлозивни смеси. Никога бутилката не трябва да се оставя в близост до източници на топлина, защото налягането в бутилката ще се повиши. Бутилките да се инсталират винаги в помещения, където се осъществява добра вентилация. Вратата на помещението трябва да се отваря навън. В затворени помещения не се позволява монтиране на уреди без термозащита. Основната цел на термозащитата е да прекъсне притока на газ при евентуално изгасяване на пламъка. При голяма консумация изгорелите газове трябва да се отвеждат навън посредством комин. Забранено е наличието на повече от две бутилки – работна и резервна, в помещение. Когато не ползвате газовата бутилка за продължителен период, изнесете я навън. Винаги използвайте и складирайте бутилките във вертикално положение“, предупредиха от дирекциите.
Оттам напомнят, че като всеки друг уред, газовите уреди се нуждаят от редовна почистване и технически преглед. „Забранено е нагряването на бутилката с открити пламъци или нагревателни уреди.Пазете завеси и пердета далеч от пламъка на газовия уред.  Никога не оставяйте без надзор работещ газов уред.  Не оставяйте деца да манипулират бутилката или газовите уреди“, съобщиха от дирекциите.
Газовите печки трябва да се преглеждат преди всеки отоплителен сезон. При съмнения за непълно изгаряне, трябва да се повика оторизиран техник.
Тони МИХАЙЛОВ