Две арт инсталации и красиво изписани стълби ще красят Националната Априловска гимназия

Снимка: Pixabay.com

Велико Търново. Две арт инсталации и красиво изписани стълби ще красят Националната Априловска гимназия в Габрово. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново зам.-директорът на школото Елвира Христова. Тя уточни, че и двете инициативи са във връзка с отбелязването на днешната годишнина на училището.

„Училището ни от 2011 г. има и нов корпус и със стъклена връзка са свързани двете крила на сградата. Ние сме предвидили тези арт инсталации да бъдат в едно прекрасно фоайе с бяло, стъклено стълбище в новата сграда, което се обитава от учениците всекидневно, но то е подходящо за такива по-модерни решения. Арт инсталацията „185 птици в полет“ са едни книжни творения, които учениците подготвяха в продължение на няколко седмици. Те ще бъдат окачени в спираловидна форма, ще висят от тавана на сградата и ще се спускат в окото на едно спираловидно стълбище. Всъщност това ще пресъздаде идеята за 185 години в полета на училището. Другата арт инсталация е свързана с предмети от историята на училището. Идеята беше да съживим вещи, албуми, значки, удостоверения, картички, кой каквото намери в дома си. Искам да се похваля, че повечето ни ученици са потомствени априловци и имат родители, баби и дядовци, които са оставили следа в училището и то е оставило следа у тях. Ще бъдат подредени доста интересни находки. По този начин ангажирахме и самите ученици да надникнат назад във времето и да свържат семейната история с историята на училището“, каза Христова и допълни, че артинсталациите ще останат в гимназията около 2 седмици. „Идеята е да ги покажем и не задължаваме никого да ги предоставят трайно на училището. Може би до две седмици ще бъдат на видно място в гимназията“, обясни зам.-директорката.

Друг интересен акцент в програмата за отбелязването на 185 години Априловкса гимназия е проектът „Стълба на времето“. „Така нарекохме едно наше хрумване, което представлява стъпалата на това ново модерно крило на гимназията да бъдат изписани с послания, които отново са много дълбоко свързани с гимназията и са част от клетвата на априловеца или са перифрази на клетвата. Всъщност клетвата като дълголетна традиция ни задължава да бъде отговорни и да бъдем възпитатели на нашите ученици още минути преди да прекрачат прага на новото за тях училище. Затова част от ритуала ни на всеки 15 септември е да поканим новите си ученици, осмокласници, да изпълнят хорово клетвата на новопостъпилия априловец. Та, стапалата ще бъдат изписани с думи от тази клетва. Ако трябва да завърша така, че да се проследи каква е идеята на изричането на тази клетва, трябва да спомена, че 5 години по-късно след изричането на клетвата, осмокласниците вече са зрелостници и напускат официално на 24 май своя духовен дом – Априловска гимназия и тогава с цялата пищност на церемонията, те отново стават прави и изричат хорово клетва, свързана с напускането на училището, в която се съдържа и задължението да пазят ценността на знанието и да презират духовната леност“, каза Елвира Христова.

Рени АТАНАСОВА