Две деца от детска градина „Осми март“ в Пловдив са настанени в Клиниката по инфекциозни болести със симптоми на хранително натравяне (ОБЗОР)

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Пловдив. Две деца от детска градина „Осми март“ в Пловдив, едно на възраст от 5 години и 6-годишно, са настанени в Клиниката по инфекциозни болести със симптоми на хранително натравяне. Други 12 също са потърсили лекарска помощ след консумация на храна в детското заведение. Според Регионалната здравна инспекция, най-вероятната причина за неразположението при децата е хранително натравяне.
Вчера децата са консумирали сандвич с колбас и прясно мляко на закуска, а за обяд – супа топчета, скумрия на фурна с фасулена салата и плод. Няколко часа по-късно при заболелите е започнало гадене и обилно повръщане. Веднага са уведомени родителите и децата са насочени към личните лекари и Инфекциозната клиника. Регионалната здравна инспекция научава за инцидента тази сутрин от разтревожен родител. Уведомена е своевременно и Областна дирекция по безопасност на храните за извършване на проверка по компетентност. Взети са проби за микробиологично изследване на 41 души – персонал и присъстващи деца. Очакват се резултати, като същевременно епидемиологичното проучване продължава.
Кмет на район „Южен“ в Пловдив Борислав Инчев е категоричен, че качеството на храната в детска градина „Осми март“ отговаря на изискванията и продуктите са в срок на годност. Експертите от Областната дирекция по безопасност на храните са установили, че качеството на поддържаната хигиена е на високо ниво и че се следват всички инструкции, които трябва да бъдат прилагани. „Главният готвач и неговия помощник са дългогодишни служители с над 30-годишен опит в приготвянето на храна. До момента в детската градина не е имало подобен случай“, посочи Инчев. Резултатите от пробите, взети от Агенцията по храните ще станат ясни до четвъртък, а тези от Регионалната здравна инспекция – в петък. Докато не са ясни окончателните резултати, не може да се твърди категорично, че става въпрос за хранително натравяне.
„Не е изключено и да е вирус, който се предава между децата. Самият факт, че от тази храна са яли всички 141 деца плюс служителите, а реално само около 10 % от тях са проявили симптоми, допуска тази възможност. Даже една от децата с подобни симптоми вчера не е яло риба, защото не обича“, коментира кметът на район „Южен“.
В детска градина „Осми март“ в Пловдив има записани 197 деца, като през вчерашния ден там са били 142 от тях. Днес са били само 71 деца. Много от родителите днес са завели децата си до детската градина, но са решили да не ги оставят, след като са получили информация за случая от служителите.
Тони МИХАЙЛОВ