Две дружинки имат право да ловуват в инфектираната зона от  200 кв. км. зона около установения случай на диво прасе с АЧС край Сотиря

Две дружинки – Сливен и Тополчане,  имат право да ловуват в инфектираната зона от  200 кв. км. зона около установения случай на диво прасе с АЧС край Сотиря. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен директорът на Регионалната дирекция по горите – Сливен инж. Златка Азманова.  В зоната попадат забранената площ от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.

В зона А, където е открит трупа на заразеното с чума прасе, ловът е категорично забранен, припомни Азманова. Тя поясни, че при лов стриктно трябва да се спазват мерките за биосигурност.

От всяко убито прасе трябва да се вземат проби – да АЧС и трихинелоза. Изследването на чума е безплатно, а за трихинелоза се плаща 6 лв с ДДС.

Ловът е разрешен три пъти седмично и цели да намали популацията на дивата свиня.

Контрол върху разпорежданията ще се осъществява съвместно със служба „КОС“, допълни началникът на службата при ОДМВР – Сливен инспектор Васил Василев. Ще се следи и дали ловното оръжието се транспортира съгласно изискванията на закона, а на нарушителите ще бъдат налагани санкции, посочи инспектор Василев.

Над  3 000 са ловците в област Сливен.

Людмила ЙОРГОВА