Две нови изложби откриха в навечерието на 11 май в Националния музей на образованието в Габрово

Габрово. Две нови изложби откриха в навечерието на 11 май – Денят на светите братя Кирил и Методий в Националния музей на образованието. Те са част от инициативите в традиционния Месец на словото и знанието, който протича под мото „И ний сме дали нещо на света…”. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Бояна Пенчева, отговаряща за връзки с обществеността в културната институция. Първата експозиция е подредена в Алеята на знанието. Озаглавена е „Благодетелят“ и е посветена на 230 години от рождението на Васил Априлов. Дванадесет табла показват неговия принос за създаване на Габровското училище и развитието на новобългарската просвета.

Априлов е представен като дарител, щедър меценат, книжовник и учен. Таблата проследяват и събитията след смъртта на Благодетеля – тържественото посрещане костите на Априлов в родния му град Габрово, всенародната почит и признателност на поколенията.

Втората изложба е на тема „Възрожденска училищна книжнина”. Тя проследява възникването и разпространението на училищната книжнина през Възраждането. Показана е част от богатата колекция възрожденски учебници, помагала и пособия, притежание на НМО. Основен акцент в нея са „Буквар с различни поучения” („Рибният буквар”) на д-р Петър Берон, „Царственикът” на Христаки Павлович, „Български буквар” на Георги Бусилин. Освен тези изключително ценни издания са показани граматики и читанки, учебници по история, землеописание, аритметика, естествени науки и чужди езици.

Гостите и жителите на Габрово могат да се насладят на експозициите до края на май.

Луиза ТРАНЧЕВА