Две телефонни измами за над 11 хиляди лева регистрираха за ден полицаи от Габровска област

Снимка: pixabay.com

Габрово. Две телефонни измами за ден регистрираха полицаи от Габровска област. Това съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Габрово. Вчера,  около 14.00 часа, 85-годишен жител на града, чрез обаждане на домашния му телефон, е бил въведен в заблуждение от лице, представило се  за служител на криминална полиция, че е необходимо  да съдейства с пари и златни накити, които да послужат за залавянето на измамници. В резултат на  потърпевшия гражданин е причинена имотна вреда в размер на  9000 лв. По случая в Районно управление – Габрово е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

В същия ден, около 16.30 часа, малолетен жител на  Габрово, чрез обаждане на домашен  телефон, е бил въведен в заблуждение от лице, представило се  за служител на криминална полиция, че е необходимо  да съдейства с пари и златни накити, които да послужат за залавянето на измамници. В резултат на семейството е причинена имотна  вреда  в  размер на 400лв.  и  златни накити на стойност около 2000 лв. И по този случай се води досъдебно производство.
Предприети са незабавни оперативни действия за установяване на извършителите на престъпленията, които се провеждат в рамките на  започнатите  досъдебни производства.