Двупосочната газова връзка между България и Турция ще бъде открита в края на месеца (ОБЗОР)

Снимка: правителствена информационна служба. Двупосочната газова връзка между България и Турция ще бъде открита в края на месеца (ОБЗОР)

Разширението на газопровода за Турция в участъка станция „Лозенец“-съоръжение Недялско ще бъде открито в края на юни. Това стана ясно след срещата между премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Биняли Йълдъръм в Измир. На срещата е взето и решение България да има почетен консул в Измир. Последната среща между Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм беше на 16 февруари. Двамата разговаряха на Мюнхенската конференция по сигурността. Срещата в Измир е в отговор на поканата на турския премиер Бойко Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Газопроводът беше открит в турския град Ескишехир, така първият газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан ще достигне до турския пазар. Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб.м. до 15,7 млрд. куб.м. годишно. Ще може да се транзитира и природен газ в обратната посока – от Турция към България. Изграждането на 20-км газопроводна отсечка ще повиши сигурността на преносната система на „Булгартрансгаз“ и ще осигури възможност за пренос на допълнителни количества газ в участъка КС „Лозенец“ и българо-турската граница
„С Русия и Турция сме се разбрали газа да мине през България, домашното ни е да кажем как. Още преговаряме с ЕК“, заяви Бойко Борисов. „Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската подкрепа“, коментира Бойко Борисов. Премиерът изтъкна важността на продължаването на газопроводите през България. „Десетилетия много български политици са говорили за азерски газ, но без да кажат как ще стигне до нас“, посочи той.
Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви: „С България сме много повече от съседни държави, имаме дълбоко вкоренено споделено минало“. Той определи като много важно продължаването на добрите съседски отношения между двете страни. Бинали Йълдъръм обяви, че Турция вижда България като стратегически партньор в енергетиката. Той отчете увеличаване на туристическия обмен между България и Турция, като страната ни е на пето място по туристи в турските курорти. Турският премиер оцени високо Българското председателство на Съвета на ЕС. „България полага изключително много усилия, за да може да придвижи европейския дневен ред напред“, заяви той.
Работното посещение на премиера Борисов продължава в Израел. Там му предстоят срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин, както и с лидера на опозицията Исаак Херцог.