Деветото издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ започва в Пловдив

Пловдив. Деветото издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ започва в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Дирекция „Култура и културно наследство“ към Общината. Откриването ще се състои тази вечер в 19.00 часа Дома на културата „Борис Христов“ с концерт на знаменитият Сергей Накаряков, наричан „Паганини на тромпета”, ненадминатия владетел на алпийския рог Аркадий Шилклопер и Камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров. На 20 май в 18.30 часа програмата на международния фестивал продължава с концерт на млади оперни певци в Балабановата къща, а на 21 май – с концерт на пиано, озаглавен „Откъсната страница от сребърния век“.
Голям детски концерт на 3 юни на Римския стадион в Пловдив ще представи на една сцена талантливите млади музиканти на България заедно с прочути изпълнители. Този концерт от програмата на фестивала е под надслов „Учебникът по музика оживява” със специалното участие на популярната група „Мери бойс бенд”, чиито авторски песни присъстват в учебниците по музика за средните училища. Наред с „Мери бойс бенд”, на подиума ще мерят сили елитните състави на НУМТИ „Добрин Петков” – Оркестър, Хорът и Ансамбъл тромпети, с ръководители доц. д-р Пламен Първанов, Николета Енева и Пенчо Пенчев, както и малките певци от хор „Детска китка” с диригент Яна Делирадева.
Клавирните виртуози Аглика Генова и Любен Димитров стъпват на сцената на „Дни на музиката в Балабановата къща” на 4 юни с концерт в Дома на културата „Борис Христов“.
Програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава до 24 юни, като ще завърши с концерт на Виенска филхармония.