Девненското село Падина отбеляза двоен празник 

Община Девня

С народни песни, хора̀ и рибен курбан жителите на Падина отбелязаха празника на селото и на православния си храм „Възнесение Господне“, който става на 105 години. По традиция местните се събраха в двора на Младежкия дом, който се превърна и в арена на народното веселие. Това съобщиха от Община Девня.

Сред гостите бяха кметът на Община Девня Свилен Шитов, заместникът му Донка Йорданова, представители на химическия завод „Солвей соди“, който инвестира в реновирането на Младежкия дом и ще ремонтира за своя сметка покрива на читалището,  председателят на местния парламент Владимир Ненков и др.

Кметът на село Падина Ивелина Йоргакиева посрещна гостите и поздрави всички по случай светлия християнски празник Възнесение Господне. Общинският кмет Свилен Шитов се здрависа с хората, а в своята официална реч изтъкна, че Падина е модел на традиционното българско село, в което хората са единни, сплотени и инициативни, за което им благодари.

Кметът пожела на падинци здраве, щастие и късмет, след което поиска и да завали, тъй като според поверието дъждът на Спасовден носи берекет. Свилен Шитов благодари и на представителите на „Солвей соди“ за инвестицията в Младежкия дом, който е основно ремонтиран, с нова дограма и климатици.

Местният енорийски свещеник отец Иван благослови рибения курбан. „Господи, помилуй всички православни християни, които живеят в това село и в България“, помоли се духовникът.

След православния ритуал жени от селото сервираха курбана по масите, а за доброто настроение на всички се погрижиха атрактивните моми и момци от танцова формация „Войводи“ – Варна, самодейците от танцов клуб „Падинска жарава“ – с. Падина, в който играе и кметицата Ивелина Йоргакиева, професионалистите от орк. „Орхидеи“ – Варна и народната певица  Ангелина Димитрова.