Девня съживява исторически спомени за национални герои и бележити личности

Паметен кът с бюстове на национални герои и скулптури на личности с голям принос за възхода на Девня ще бъдат изградени по инициатива на кмета Свилен Шитов и с пълната подкрепа на общинския съвет. Така местната общественост вече ще има къде да отдава почит и преклонение пред подвига на великите ни предци на съответните дати от националния календар и извън тях. Това съобщиха от пресцентъра на Община Девня.

Парадоксално, но в Девня няма нито един паметник на български възрожденец или национален герой, направил саможертва в името на свободата и други върховни ценности. Единствената статуя, която се извисява на бул. „Съединение“, е на митологичен персонаж от античното минало. Това е сестрата на римския император Марк Улпий Траян – Марциана, заради която според легендата владетелят основал най-големия град на територията на днешна България – Марцианопол, руините на който лежат под квартал „Река Девня“.

Кметът Свилен Шитов е твърдо решен да запълни фрапиращата културно-историческа липса в градския екстериор и поетапно да започне да издига паметници на личности, свързани с националната ни история и развитието на Девня. Те няма да са нито от бронз, нито от какъвто и да било друг метал, за да се пресече превантивно рискът от кражби и предаването им в пунктовете за скрап.

Част от гипсовите монументи ще бъдат разположени в парка в местността Разсадника, където в момента се изгражда открита сцена за културно-масови мероприятия. Предвижда се през октомври там да бъдат монтирани бюст паметниците на български революционери като Васил Левски,  капитан Петко Войвода, Христо Ботев, Георги Бенковски, Георги Раковски, Панайот Волов и др.

Скулптура на основателя на първото килийно училище в Девня – чорбаджията Дука Вълюв, чиято фигура ще бъде седнала на пейка, ще бъде разположена пред читалище „Просвета 1900“ в квартал „Девня-1“, а пред близкия Дневен център ще се издигне паметник на девненеца доц. д-р Дичко Коларов – зъболекар и бележит учен с богата академична кариера. Неговият монумент ще бъде открит на 23 септември, а на 7 септември в парка пред Музея на мозайките ще бъде издигнат бюст паметник на видния строител на съвременна България и на град Девня Иван Рачев.