Делегация, водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан донесе Благодатния огън от Божи гроб

Делегация, водена Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан донесе Благодатния огън от Божи гроб, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Огънят символизира Възкресение Христово и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на Великден с молитвите на патриарха, духовенството и хиляди вярващи се нарича „чудо на слизане на Благодатния огън“.
Делегацията донесе свещения огън в няколко фенера, които се съхраняваха в специален контейнер в самолета през целия път. На летището духовници от цялата страна си взеха от Благодатния огън, за да го разнесат из цялата страна. Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София.
Малко преди полунощ Благодатният огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Стефан ПЕТРОВ