Делегация от италианския град Лука е на посещение в Пловдив

Пловдив. Заместник-кметът на италианския град Лука Стефано Раджианти, почетният консул на България в Тоскана Алесандро Бузони и директорът на фондация „Джакомо Пучини“ в Лука Луиджи Виани се срещнаха днес със заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков и музикалния директор на Опера Пловдив – диригентът маестро Диан Чобанов в Дома на културата „Борис Христов“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината.
По време на срещата са обсъдени различни възможности за сътрудничество, както между двата града, така и между отделните културни институти. Домакини и гости са си разменили подаръци и са си направили снимки за спомен. Визитата е част от официалната програма на посещението на италианските гости, които тази вечер в 19.00 часа ще присъстват на спектакъла „Ние сме всички цветове“, с който  се открива „Пловдив – европейска столица на културата 2019“.
Преди срещата в Дома на културата, италианските гости са се срещнали с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кмета Розалин Петков. В 16.30 часа всички ще присъстват на официалното откриване на изложбата „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“ – единствената пътуваща колекция с 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена, която жителите и гостите на града ще видят първи в Европа като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.
В 17.00 часа, отново пред община Пловдив, започва концертът на Духов оркестър „Д`Амброзио“ от италианския град Матера – Европейска столица на културата 2019, заедно с Пловдив. Концертната изява на музикантите от Матера е под диригентството на маестро Диан Чобанов, който ще дирижира и спектакъла „Ние сме всички цветове“.