Делян Добрев: За да бъдем транзитен център на газ и след 2019 г., ще трябва да обърнем компресорите от Юг на Север

Делян Добрев

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, в интервю за седмичното обзорно предаване на Радио „Фокус“ „Метроном“

Водещ: С оглед последното развитие на газовите проекти в региона ще се разглежда възможността природен газ през България да постъпва на входна точка Турция и да преминава през изходна точка Сърбия. Това съобщи на Конференция за развитието на стратегическата инфраструктура енергийният министър Теменужка Петкова. При посещението си в Турция преди дни премиерът Бойко Борисов каза, че България се надява да транзитира азербайджански газ през Турция. В началото на месеца България и „Газпром“ подписаха договор за газопреносната инфраструктура. Сега темата ни е за възможностите България да се превърне в газов транзитен център за Европа, за нея ще разговаряме с Делян Добрев, председател на Парламентарната комисия по енергетика. България разполага със 765 километра изключително добре поддържана газопреносна мрежа, какви са възможностите страната ни да се превърне в газов транзитен център за Европа, г-н Добрев?

Делян Добрев: Всъщност, ние сме газов транзитен център, защото знаете, че през нашата територия се транзитират около 20 милиарда кубични метра на година. Въпросът е да останем такъв и след 2019 година, когато е възможно да не се преподпише споразумението между Русия и Украйна за транзит на газ, а количествата да бъдат отклонени през „Северен поток“ и през новостроящия се „Турски поток“, който колкото и да ни се струваше в началото, че е невъзможен проект, явно ще бъде построен. Ако в Турция се построят две тръби с проектът „Турски поток“, с руски газ, това означава, че ще има повече газ, отколкото страната потребява. Това създава възможност със съществуващата инфраструктура, със съществуващи транзитни газопроводи, с подобрение и разширение да транзитираме излишните количества газ от Турция, дали ще е руски или ще е азерски газ след 2023 година, такава възможност ще има, така че ние трябва да сме готови да настроим системата към новите обстоятелства, така че да продължим да бъдем транзитен център на Балканите и транзитен център за газ изобщо за Европа. Както споменахте и във вашия анонс, за да се случи това, и ако потоците се променят, така че потокът на газ не е Север-Юг, това означава, че ние ще трябва да обърнем, грубо казано, компресорите, да ги подготвим за газ от Юг на Север, и ако целта на този газ е да достигне до газохранилището Баумгартен, то тогава ще трябва да изградим ново трасе от Провадия до сръбската граница.

Водещ: Тези проекти само на идейна фаза ли са или са вече в ход на обсъждане?

Делян Добрев:  Те са трудно казано проекти, защото тук не става въпрос за проектна компания, такава, каквото имахме при „Южен поток“, не става въпрос за проектна компания, такава, каквато имаме за изграждането на гръцката връзка, по-скоро става въпрос за развитие на мрежата на „Булгартрансгаз“, самият „Булгартрансгаз“ да разшири мрежата си така, че да се подготви за тези нови обстоятелства, които е възможно да са след няколко години. Това не е нещо, което се прави за пръв път. През миналата година се увеличи капацитетът за транзита за Турция, с така нареченото сдвояване, тоест увеличихме възможностите за износ от Север на Юг към Турция, което, разбира се, означава, че имаме увеличен капацитет и в обратната посока, защото с новите компресори, които „Българтрансгаз“ пусна в експлоатация преди няколко години, те са риверсивни, могат да доставят газ, както в едната, така и в другата посока.

Водещ: Господин Добрев, означава ли, че Русия би могла да участва в разширяването на българската газопреносна структура, това не бе ли обсъдено и на срещата на министър Петкова на разговорите с „Газпром“?

Делян Добрев: Не. Точно това се опитах да подчертая, че няма да има проектна компания с акционерно участие. Спомняте си „Южен поток“ беше 50% българската страна, 50% руската; гръцката връзка е 50% българската страна, другите 50% са на гърци и италианци. Тоест няма да има проектна компания, няма да има чуждо участие. „Булгартрансгаз“ в момента 100% е собственост на БЕХ, тоест на българската държава, сам ще разшири мрежата и тя ще бъде отново 100% негова собственост, ако, разбира се, и  самото дружество не претърпи развитие.

Водещ: Добре, а как би участвала руската „Газпром“ в развитието на българската газопреносна структура, каквито информации се появиха в печата?

Делян Добрев: По никакъв начин, единствено като доставчик на газ, защото когато газопреносната  мрежа на „Булгартрансгаз“ има възможност да транзитира в посока Юг-Север например 30 милиарда кубика газ, ние ще предложим този капацитет, ще продадем тази възможност или ще таксуваме, всеки, който иска да пренесе количество през българската територия. Руската страна вероятно ще бъде отново един от основните ползватели на нашата газопреносна система, за която ще си плаща транзитна такса. Тази транзитна такса искам да уточня, че ще бъде определена от регулатора , а не от акционерите, както беше в „Южен поток“. Всъщност един такъв проект за развитие на газопреносната мрежа в България отговаря изцяло на европейските изисквания.

Цоня Събчева