Демонстративна тренировка и реален двубой по баскетбол на колички  ще се състои в Сливен

Демонстративна тренировка и реален двубой по баскетбол на колички  ще се състои в Сливен на 15 ноември ,петък, от 18.30 часа в спортната зала „Васил Левски“, съобщиха организаторите. Откритата тренировка е с участието на отборите от Баскетболен клуб за хора с увреждания “Левски” и Баскетболен клуб „Тони-7“.

По време на събитието ще бъдат представени специфичните форми на игра, независимо дали състезателите са в колички или не. Тренировката е своеобразна предпремиера на реалния сблъсък, който ще се проведе на 16 ноември ,събота, от 10.30 часа в спортна  зала „Васил Левски“. Мачовете имат за цел да представят необятните възможности на хората с увреждания, които да не спират да доказват на себе си и на света, че всички сме равни. Организаторите вярват, че тези състезания ще демонстрират силата на духа и тялото, fair play, като всеки отбелязан кош ще бъде точка за отбора на толерантността.

Баскетболен клуб за хора с увреждания „Левски“ развива спортни дейности за деца и възрастни в неравностойно положение. В рамките на проведените спортни академии за деца и младежи, с които клубът се ангажира се провеждат и спортни занимания по всички основни видове спорт с топка за деца и млади хора. Множество са инициативите, в които състезателите на Баскетболен клуб за хора с увреждания „Левски“ взимат участие. Последният голям успех на клуба е трансферът на двама от състезателите на колички в гръцкия отбор Панатинайкос. Може да се каже, че това е пример как един социален проект помага за интеграцията на хора с двигателен дефицит и разкрива нови възможности за развитие извън границите на България.

Баскетболен клуб „Тони-7“ е основан през 2000 г. в Сливен, на рождената дата на един от най-добрите европейски играчи за всички времена – Тони Кукоч, на когото е и кръстен. През цялата си кариера големият баскетболист е играл с номер 7, затова след името „Тони“ в клубното наименование има същата цифра. Интересен е фактът, че една от найталантливите и перспективни баскетболистки на Тони 7 е избрала да носи номер 7, не само за да подражава на легендата Тони Кукоч, , а и защото самата тя също е родена на 18 септември, като големия Тони Кукоч, но 24 години по-късно.