Деница Баръмова, БМЧК: С кампанията „Обичай безопасно“ отново ще призовем да пазим себе си и другите

Снимка - БМЧК

 Деница Баръмова, директор на БМЧК, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: За поредна година Българският младежки червен кръст (БМЧК) ще ни изненада. „Обичай безопасно“ е мотото на инициативата на кампанията. Тя е посветена на св. Валентин и деня на влюбените. Каква е провокацията тази година? Това очакваме да разберем сега от директора на БМЧК Деница Баръмова. Добър ден.

Деница Баръмова: Добър ден.

Водещ: Г-жо Баръмова, с какво ще ни изненадат доброволците на БМЧК?

Деница Баръмова: Доброволците на БМЧК както всяка година ще изненадат всички със себе си. С това, че имат желание да направят превантивни дейност във всяка една общност, да кажат какви са рисковете и да призоват да се обичаме безопасно.

Водещ: Това е мотото на кампанията, „Обичай безопасно“.

Деница Баръмова: Да.

Водещ: Какви ще бъдат конкретните инициативи и къде и как ще се случат?

Деница Баръмова: Инициативите са в цялата страна. Във всички 28 области на България и в много по-малки населени, в областните градове и множество малки населени места. В София специално ще бъдат на метростанция „Сердика“ и на Софийски университет. Ще има т.нар. от доброволците „Колело на късмета“, ако тези, които го завъртят, го спрат на върха, ще получават подаръци, ще отговорят на въпроси и т.н. Най-важното в тази кампания е да кажем на всеки един, чувстващ се влюбен, да намери начин любовта му да е в безопасен контекст и най-вече да предпазва себе си и другите. Така че дейностите генерално са абсолютно традиционни, изпълняваме ги всяка година в рамките на 14 февруари, 1 декември или май месец, лятото. Представяме ги по различни, атрактивни начини. Посланието на БМЧК винаги е да пазим себе си, да пазим другите.

Водещ: Вашата кампания разбираемо е ориентирана към най-младите. В този смисъл ще успеете ли да влезете и в училищата, не само да останете на принципа на случайната среща на улицата?

Деница Баръмова:  В утрешния ден и в много различни други дни БМЧК работи в партньорство с училища и университети в различните областни градове. Естествено работим и с ученици – една голяма част от учениците са наши доброволци и членове. Ще има информационни кампании на публични места,  ще има информационни кампании и в по-малки общности, включително и в училищата.

Водещ: Как се възприемат тези инициативи на БМЧК? Имате опит от предишни години. Как протичат срещите на вашите представили с младите хора?

Деница Баръмова: Смея да кажа доста позитивно, с много интерес, забава, разбира се, още повече когато е на 14 февруари – всеки е влюбен. По-голям процент от хората, с които работим, са в младежка възраст, но реалността от нашите кампании показва, че  нашите доброволци не са само в тази младежка възраст.

Водещ: Предполагам, че основно усилията на младите представители на Червения кръст ще бъдат насочени към това да дават повече информация за полово предавани болести, разбира се съпътствано със соътветните брошури, материали.

Деница Баръмова: Нашите кампании са превенция на рисковото поведение на млад, по-стар и чувстващ се по-възрастен. Те са насочени към всеки един, към това да се предпази, да разберем какво значи сексуално рисково поведение и да разберем какви са заплахите, ако водим сексуално рисково поведение. Това са нашите кампании винаги в цялата страна, включително и в утрешния ден.

Водещ: Вашите представители предполагам са преминали през съответния курс на обучение за една такава дейност?

Деница Баръмова: Да. БМЧК има различни нива на обучение и в съответствие с дейностите, които се извършват, следва да бъдат обучени на различни нива от 4-степенна обучителна система, която имаме изградена в рамките на БМЧК. За различните нива, както казах вече, съответстват на различната експертиза – дали ще се работи за обучение, дали за кампания и т.н.

Водещ: „Обичай безопасно“ още веднъж да кажем, това е посланието на кампанията, която ще проведат утре вашите доброволци. Благодаря ви, г-жо Баръмова.

Деница Баръмова: Благодаря и аз.

Росица АНГЕЛОВА