Депутатите гласуваха на първо четене справката за свидетелството за съдимост да се извършва чрез служебен обмен между администрациите

Единодушно със 167 гласа „за“ депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложените промени са внесени от Министерския съвет, като със законопроекта се въвежда принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица. Предлага се справката за свидетелството за съдимост да се извършва чрез служебен обмен на информацията между администрациите. Със законопроекта се цели и значително намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите, като се очаква те да спестят време и разходи заради възможността от служебното събиране на информация за съдебния статус на физическите лица. Промените ще засегнат 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Предлаганият законопроект е в изпълнение и на един от основните приоритети, изведен в Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2020 г. – намаляване на административната тежест за гражданите и за бизнеса.
По време на дебатите Йордан Цонев от ДПС заяви, че парламентарната им група ще подкрепи този законопроект. „Централна част в нашата програма заемат именно действия в посока намаляване на административния натиск върху бизнеса. Проведохме над 50 срещи с бизнеса по време на предизборната кампания. Тази стъпка е в правилната посока, но категорично е недостатъчна. Една от основните пречки през икономическото развитие на България е именно административният натиск. Предлагам на колегите от ГЕРБ да помислят за много по широки стъпки и промени. Икономическият растеж се дължи на други фактори, но не и на инвестициите. Крайният икономически растеж е този, който е стъпил на инвестициите“, заяви Цонев. По думите му инвестиции в България няма точно поради административния натиск. „За да не кажа рекет, произвол и т.н. Тази стъпка е дори малко несериозно да се прави цял законопроект заради една мярка. От ДПС смятаме, че в много отношения трябва да се обърне посоката на получаване на разрешителни за инвестиции. Първата среща на Донлад Тръмп, когато встъпи в длъжност като президент, беше с крупни американски инвеститори. Той каза, че Америка и държавата ще даде разрешителните за инвестиции. Няма да чакат месеци, с години, няма да бъдат обжалвани, а държавата ще им ги даде“, подчерта Цонев.
В своя реплика Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че споделя основните му изводи, както и апелът му тази работа да продължава. „Това е един от първите законопроекти, с които предлагаме тази мярка и изпълняваме и правителствената програма и предизборните ангажименти, които ГЕРБ пое. С този закон всъщност променяме 68 други закона. Това се налага, защото свидетелството за съдимост ще се иска на още 68 основания. По отношение на другите процедури съответно ще има следващи такива стъпки“, обясни още Данаил Кирилов.
Лидерът на „Воля“ Веселин Мрешки заяви: „Ние демократите, прагматиците, технократите ще подкрепим този законопроект и всяка друга инициатива свързана с намаляване на бюрокрацията или административния рекет върху бизнеса, защото данъчните закони в България са добри, само че не виждаме ръст на инвестиции. Считаме обаче, че това е абсолютно недостатъчно. В нашата програма сме заложили много по-тежки мерки“. Той подчерта, че са готови на диалог, за да подобрят и разширят действията на законопроекта на ГЕРБ.