Десетки велосипедисти протестират пред Министерски съвет в памет на загиналия велосипедист, блъснат от неправоспособен водач

Десетки велосипедисти протестират пред Министерски съвет в памет на загиналия велосипедист, който беше блъснат от неправоспособен водач, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестните действия протичат под надслов „Поход за живот“. Движението в района на Министерски съвет не е ограничено.
Агенция Фокус припомня : На 12 септември във Варна се проведе шествие под същия надслов в памет на загиналия велосипедист. В него се включиха стотици жители на града. Събралите се там призоваха началника на Областна дирекция на МВР във Варна да разпореди да се позиционират патрулки на полицията по всички скоростни отсечки в града, докато не се направят велопътеки, шумящи маркировки, кръгови кръстовища и ограничителни огради. Те поискаха и народните представители в парламента да приемат законодателни промени, които да спрат войната по пътищата.
Трагичният инцидент стана на 10 септември на бул.“Приморски“ във Варна. По време на движението си, водач на лек автомобил блъска велосипедист и избяга от местопроизшествието. Вследствие на инцидента пострадалият е настанен в болнично заведение с тежки травми, където по-късно загива. Той е 39-годишенен мъж, известен балетист от държавната опера във Варна.
Ден след инцидента, водачът, причинил катастрофата, се е предал сам в присъствието на адвоката си. Установено е, че шофьорът на лекия автомобил е 25-годишен мъж, без свидетелство за управление на моторно превозно средство. Налагани са му били два акта за шофиране без книжка, като първото му нарушение е от 2010г., а второто – от 2017г. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Наказанието може да получи от 3 до 15 години лишаване от свобода. След задържането му са взети проби за наркотици, очакват се резултати от тях.