Десетки родители се събраха пред ДГ „Мир“ в Пловдив, за да подкрепят персонала й по случая с 5-годишното дете

Снимка: ИА "Фокус"

Пловдив. Десетки родители се събраха пред ДГ „Мир“ в Пловдив, за да подкрепят персонала й по случая с 5-годишното дете и жалбите на родителите му за превишаване на възпитателските права спрямо него, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Родителите изразиха недоволство от  управлението на назначения отскоро директор на детската градина Светлана Джаникян. Те допускат, че случаят с 5-годишното дете се използва, за да се принуди персоналът сам да напусне работното си място.
„Голяма част от обвиненията срещу възпитателката не са доказани. Очакваме компетентните органи да си свършат обективно работата и да ги докажат или съответно опровергаят. За съжаление тиражирането на подобни неща водят до негативно отношение към детска градина „Мир“ и екипа й. Ние като родители на тези деца, които посещават тази градината повече от 2 години, искаме да защитим достойнството на учителите, както и на тяхното право да възпитават нашите деца. Вярваме в техния професионализъм. Действително сме имали проблемни ситуации, но те са били решавани своевременно от тези учители и помощен персонал. Ние като родители не сме били свидетели на тормоз под никаква форма. Действията на персонала са в пълен унисон с това, което се очаква от един възпитател когато едно дете нарушава правилата за поведение в детската градина“, коментира Радостина Цонева, родител на едно от децата в детското заведение. Според друг от родителите, въпросното 5-годишно дете, за което се твърди, че е било жестоко наказвано, е било преместено от една група в друга заради лошото си поведение и бели. „Сега в момента тормози и нашите деца. Оказа се, че в деня, в който детето е наказано, то се оплаква на родителите си и те искат и пускат жалба. Тази жалба се използва като оръжие, за да се изгонят учители и възпитатели от градината“, смята баща на едно от децата в ДГ „Мир“.
„Фокус“ припомня, че след създало се напрежение в детското заведение през миналата седмица, породено от сигнал на родители за недопустимо поведение към 5-годишното им дете, е назначена вътрешна проверка, която да установи какво точно се е случило. Според родителите, възпитателка е наказала 5-годишния им син да чисти тоалетната. В същия сигнал семейството твърди, че момченцето било системно тормозено, а в друг случай, че е било оставено без следобедна закуска, тъй като не е слушало. Проверката в детска градина „Мир“ в Пловдив трябва да приключи до края на следващата седмица.
Тони МИХАЙЛОВ