Десетки родолюбиви българи се събраха да отбележат Денят на независимостта в София

Снимка: Район "Централен"

Десетки родолюбиви българи се събраха да отбележат Денят на независимостта в София. Te носeха трибагреници и цветя в знак на почит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Водещ на събитието беше актрисата Силвия Лулчева. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, която произнесе приветствено слово, заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов, Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет, и общински съветници. В публиката присъстваше и Мая Манолова.
В празничната програма взе участие Софийският духов оркестър. Събитието бе почетено и с химна на България, а на Паметника на независимостта бяха поставени множество венци. 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България беше отбелязана и с военен ритуал.
Засилено е полицейското присъствие за спокойното протичане на мероприятието.
„Фокус“ припомня:
На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четирдесет мъченици“ във Велико Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор (1878 г.).
Зорница КОСТАДИНОВА