Десетки самодейци от социалните услуги във Велико Търново участват в Коледния базар в парк „Марно поле“

Велико Търново. Десетки самодейци от социалните услуги във Велико Търново участват в Коледния базар в парк „Марно поле“. Това каза в интервю за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова. Тя уточни, че за тринадесета поредна година във Велико Търново е организирана специалната благотворителна изложба-базар „Ние можем“, който представя талантите и сръчността на хората в неравностойно положение.

„Много мил спомен е за мен това как и с колко социални услуги започнахме, защото самото число 13 показва за пореден път, че ние сме устойчиви във всичко, което правим. Да не говорим за това, че изпълняваме и национални, и общински документи, защото един документ колкото и красиво да е написан, когато не се показва с резултатите, които води в изпълнението си, всичко си остава само като нещо красиво написано. Спомням си 2006 година, когато стартирахме за първи път, имахме изключително малко социални услуги, преди всичко от институционален тип. Говоря за Дома за стари хора във Велико Търново, три институции за лица с умствена изостаналост, Домашния социален патронаж и Клубовете на пенсионера и на инвалида. Тогава се събрахме целия екип и решихме да направим нещо по-различно, да започнем да показваме това, което потребителите ни правят в ателиетата по трудотерапия в институциите. Така започнахме с изложби в Ритуалната зала в Община Велико Търново, след това в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, последва откриването на Коледния базар с къщичките в парк Марно поле. Тогава бяхме изключително щастливи, че ние от социалните услуги също получихме къщичка. Това беше през 2011 година и вече в общината имаше доста по-голям брой социални услуги с най-различни целеви групи. Всички заедно, без значение от възрастта или степента на увреждане, продължихме да развиваме този процес на усъвършенстване на уменията, които притежават нашите потребители. Основните благотворителни базари, в които се включваме са Коледния и този за Баба Марта. Организацията по графика си я правят управителите на институциите и помежду си се разбират на коя дата кой ще се представи. С годините започнахме да привличаме много партньори и доброволци, които също се включват в Коледния базар“, каза Росица Димитрова.

Тя отбеляза, че общият брой на институциите и фондациите, които ще са в къщичката на социалните услуги е 37, като в това число 28 са социалните услуги, четири Центъра за деца и младежи в малките населени места и пет организации. „Фондация „Искам бебе“ естествено и тази година участва. Те винаги са част от графика ни и за Коледа, и за Баба Марта. Тази година за първи път към нашия график на социалните услуги се присъедини Национално движение Работилница „Седянка“. Включиха се и децата от Американския колеж „Аркус“, които вече повече от десет години са приятели на нашите потребители от Дома за стари хора „Венета Ботева“. Другата организация, която от много години се включва в инициативите ни, е Ателието към Съюза на инвалидите в България, тоест общинската организация. Те имаха базар на Международния ден на хората с увреждания на 3 декември и отделно на 28 и 29 декември ще покажат своите сувенири в къщичката на социалните услуги. Искам да спомена като наши партньори и Сдружение „ЗОВ“, които най-вече подкрепят екипите и децата от Центровете за настаняване от семеен тип и от Кризисния център за момичета – жертви на трафик и насилие в Балван. Те също ще са по график в къщичката, а отделно правят и базари в подкрепа на услугите във Великотърновския университет. Така че смятам, че тази наша идея, зародила се преди 13 години, с времето се разраства, а ние ставаме все по-добри, в това, което правим“, обясни Росица Димитрова.

Най-разнообразни сувенири, ръчно изработени изделия, художествени творби, играчки и украшения са изработили самодейците. Изложбата-базар в къщичката на социалните услуги в парк Марно поле работи всеки ден от 10,00 до 20,00 часа и ще остане отворена до края на годината. Набраните средства са в подкрепа на художествените ателиета към социалните услуги.

Рени АТАНАСОВА