Десислава Александрова, директор: С ремонт за малко над половин милион лева подобрихме материалната база на училището в свищовското село Овча могила

Преди броени дни премина официалното откриване на реновираната сграда на училището в свищовското село Овча могила. Ремонтните дейности бяха финансирани по проект на Община Свищов, с който тя кандидатства по ОП „Региони в растеж“. Всички ученици от населеното място вече се радват на ремонтираната сграда, където се водят техните занятия. Повече за това какво беше направено ни разказа директорката Десислава Александрова в интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

 

Фокус: Г-жо Александрова, нека припомним на нашите читатели какво беше направено в рамките на проекта за ремонт на училището в село Овча могила?

Десислава Александрова: Благодарение на общинското ръководство Интегрирания план за градско развие е преработен и разширен, което дава възможност и на населените места от общината  да бъдат включени в него.  Това ни позволи да участваме в проекта на община Свищов „Обновяване на обекти на образованието в Община Свищов”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Специални благодарности изказвам на Нели Великова, кмет на село Овча могила, която ни оказа морална и материална подкрепа. Нейната амбиция и грижа за развиването и просперитетите на общността заслужават адмирации.

Извършени бяха много ремонтни дейности, които включваха подмяна на прозоречната дограма, поставяне на енергоспестяващо осветление, топлоизолация на стени и тавани, поставяне на котел на пелети, ремонт на покрив, стълбища и санитарни помещения, осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение, монтирана е пожароизвестителна система. Обновен е и физкултурния салон, който стана много приятно място за реализиране на часовете по спорт. Качественото обучение и сигурността на учениците са изключително важни за нас.

Фокус: Колко струваха ремонтните дейности и сега, след като те приключиха, имате ли нужда от още нещо, което да подобри образователния процес в училището?

Десислава Александрова:   Стойността на разходите за строително-ремонтните дейности за обект „Подобряване на образователната инфраструктура на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, село Овча могила е 503 147,56 лв. Остана да се подменят вратите  на класните стаи и сега със средства от училището по етапно ще го направим.

Фокус: Колко са учениците, които се обучават при Вас и подготвяте ли вече приемът за следващата учебна година?

Десислава Александрова: През тази учебна година се обучават 97 ученика в дневна форма. Подготвяме се за приема за следващата учебна година очаква се една маломерна паралелка за 1 клас с около 10-12 ученика.

Фокус: Очаквате ли завишен интерес от страна на учениците и техните родители, след като подобрихте значително базата си?

Десислава Александрова: Училището ни стана много приятно и уютно място, придоби европейски вид. Благодарение на ремонта стаите придобиха нов оглед – топли през зимата и прохладни през лятото. Съчетанието на подобрената училищна среда и висококвалифицираните специалисти е повод все повече родители да избират нашето училище за обучение на децата си, включително и от съседните села.

Фокус: Колко са преподавателите и имате ли нужда от нови кадри?

Десислава Александрова: Преподавателите са 11 на брой, имаме нужда от специалист по история и география и от учител по физическо възпитание.

Фокус: Разкажете ни за инициативите, в които училището се включва, участвате ли в някакви образователни проекти, например?

Десислава Александрова: Включваме се активно в проекти на Министерството на образованието. Училището е  на целодневна организация на учебния ден, работим по Националната програма „Без свободен час“ , както и по проекта „ Твоят час“, където  имаме организирани 10 групи – 5 за обучителни затруднения и 5 занимания по интереси. Всяка година се включваме в  проект „За добро физическо и психическо здраве  на децата – чрез масов спорт и туризъм, както и в Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, 2017-2018 година, модул „Подобряване на условията за лабораторна и експериментална работа по природни науки“

Луиза ТРАНЧЕВА