Десислава Атанасова, ГЕРБ: Вече 12 години доверието на хората ни държи на „гребена на вълната“

Снимка: ГЕРБ

На 3 декември през 2006 г. е основана политическа партия ГЕРБ по инициатива на тогавашния кмет на София Бойко Борисов на основата на създаденото по-рано същата година Гражданско сдружение с име „Граждани за европейско развитие на България“ и абревиатурата ГЕРБ. Десислава Атанасова, депутатът от ПГ на ГЕРБ, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Госпожо Атанасова, 12 години ГЕРБ. Как партията успя да изгради доверието у хората и да се превърне във водеща политическа сила у нас?

Десислава Атанасова: Давайки си равносметка за всичките тези 12 г., трябва да кажем, че преди 12 г. ние бяхме хора пленени от една идея и от един човек – това е господин Бойко Борисов. Тогава повярвахме в идеята ГЕРБ. Аз съм от учредителите и на сдружението, и на партия ГЕРБ. И за тези 12 г. минахме през какво ли не – били сме и управляващи, и опозиция. Имало е много трудности, имало е тежки решения. Това, което, може би, ангажира хората с идеята ГЕРБ и с това да дават пореден път доверието си, е че ние сме искрени, че сме хора, които могат да отговарят със своите действия. За нас няма нито забранени въпроси, нито трудни отговори. Ние можем да застанем пред всяка аудитория и да обясним всичко, което гласуваме или подкрепяме, или се налага през тези 12 г. да вземем като решения. Това ни държи на гребена на вълната, ако мога така да се изразя, вече 12 г.  – доверието на хората. Това е. Без тях никоя партия не би съществувала или би съществувала кратко. 12 години са и много в българския политически живот, но са и малко в сравнение с други утвърдени партии в световен мащаб. Така че мога единствено само да пожелая много здраве и устрем на всички колеги. През тези 12 г. срещнах много приятели и мисля че никой, който е в ГЕРБ не съжалява, че е бил заразен от този пламък.

Водещ: Кои събития, припомняйки си за началото, са ключови за ГЕРБ като част от консолидацията на партията?

Десислава Атанасова: Безспорно всяка изборна надпревара, всяка победа е консолидираща. Може би ни консолидират и бедствията, които се случиха на България, защото тогава ГЕРБ винаги реагира и ние винаги имаме доброволци от нас самите, които участват и помагат на хората. Може би в трудностите сме по-консолидирани. Не мога да откроя някое конкретно събитие, но със сигурност първата победа беше най-запомняща се. Тя беше през 2007 г. –победата на изборите за Европарламент.

Водещ: След като се учредява ГЕРБ и придобива членство в голямото европейско семейство в ЕНП, как оценявате приноса на България и дебата за бъдещето на общия ни европейски дом?

Десислава Атанасова: Фактът, че ГЕРБ е ценена не само тук от нашите избиратели, а и в голямото ни европейско семейство, мисля че през тези 12 г. показа, че в ГЕРБ хората, първо, са много открити. Второ, са добри професионалисти. Ние имаме еврокомисар, имаме евродепутати, които заемат позиция, отстоявайки европейските ценности. Българският глас се чува в Европа. И аз мисля че ГЕРБ като партия го отстоява най-сериозно. Виждам, че в другите политически семейства има различни по вид гласувания и противоречия, докато в ЕНП и ГЕРБ конкретно, когато е наложително да има мобилизация за определена тема и гласуване, то в никакъв случай няма пробив.

Водещ: Всичко това, което казвате наистина звучи много добре. Обаче все по-често се говори за политическа криза. Според вас, има ли такава?

Десислава Атанасова: Ако трябва да задълбочим малко разговора, трябва да говорим за политики. Какви са политиките, които отстоява ГЕРБ? ГЕРБ е партия ориентирана в център-дясно, т.е. за нас като партия благосъстоянието на хората в ежедневието им е на първо място. Свободната инициатива също. Нека да говорим за политиката по доходите през бюджета, който вече е гласуван в Народното събрание, бюджетът на държавата ни за 2019 г. Ръст на всички доходи, безработица, която е на най-ниските си нива, мисля че дори и за последните 12 г. може да бъде отчетена такава, т.е. през управление на ГЕРБ. Стабилност, повишаване и утвърждаване на кредитния рейтинг на България. Ясен ангажимент към хората, работещи в сферата на образованието. Ясен ангажимент към хората от третата възраст с повишаването и на техните доходи. Допълнителни средства в социалната сфера. Ако трябва да започна да изброявам всичко, което се случва в Бюджет 2019 г., едва ли ефирът ще ни бъде достатъчен.

Водещ: Така е, госпожо Атанасова, обаче протестните шествия у нас продължават. Как си обяснявате това? Включително и вчерашният ден беше белязан от протести.

Десислава Атанасова: Да. Аз винаги съм твърдяла, че протестът е необходимост при една  утвърдена демокрация. И всеки, който не се чувства удовлетворен от властта, може да протестира и това е добрият коректив на властта – именно гражданското общество. Не одобрявам обаче протестът в своите граждански искания да пречи на нормалния живот на останалите граждани, които се чувстват удовлетворени. Не разбирам блокирането на магистрали в ден, в който голяма част от българските граждани ги ползват – било за прибиране в родните си места, или в местата, в които работят и живеят. И смятам, че протестите трябва да имат конкретни искания, за да бъдат лесно осъществими и да бъдат лесно заявени. В момента вече не намирам мотив в протеста за цената на горивата. Горивата драстично намалиха своите цени за може би 2-3 седмици и то не, защото правителството нещо е направило, а защото такива са реалностите на световните пазари. И мисля че на всички е ясно, че от правителството или от държавата зависи единствено определянето на ставката на ДДС и на акцизи за горивата, а цената се определя от световните фондови пазари. Друго искане за социално неравенство, аз преди малко започнах с нашите отношения към доходите на българските граждани и към това, стремейки се да повишим техния жизнен стандарт, този стремеж минава през бюджета. И ако има конкретни искания и конкретни политики или по конкретни ресори от обществения живот, то в такъв случай могат да се водят разговори и не на последно място протестът, като че ли няма ясно изявен говорител, с който властта да може да води разговори за конкретно изпълнение на определени мерки.

Водещ: Ще прескочи тези предизвикателства кабинетът „Борисов 3“?

Десислава Атанасова: Абсолютно съм убедена, че да – ще се справи. Смятам че това може да изглежда като нестабилност, ще отмине и ще има вероятно други предизвикателства, защото ние навлизаме в изборна година, а все по-ясно се очертават тенденциите в намеренията и в говоренето на опозиционните сили да предизвикат предсрочни избори, но и все по-често се очертава тенденцията българите да не виждат друга алтернатива и да не желаят предсрочни избори. Мисля че, първо, 50 милиона за нашата държава не са сума, която трябва да платим за извънредни избори и предсрочни парламентарни такива. Твърде скоро имаше предсрочни избори и аз не виждам някой друг да бъде сочен за алтернатива на сегашното управление.

Водещ: Има ли вътрешно разделение в самата ГЕРБ или да го наречем предизборно разграничаване?

Десислава Атанасова: В какъв смисъл?

Водещ: Да има привърженици на едни оси, на други оси – две линии в самата ГЕРБ? Разминаване на позиции?

Десислава Атанасова: Не, напротив. Винаги, когато някой отвън иска да противопостави две тези, които се обсъждат или повече вътре в ГЕРБ, твърди че има противопоставяне, най-често между Борисов и Цветанов. Стотици пъти, и медии включително, и политолози, и социолози, и партийни лидери, са говорили за подобен конфликт дори. А такова нещо няма. Ние можем да обсъдим всяка хипотеза, всяка теза с всяко мнение на който и да е от нашата парламентарна група или партийната организация, в която членуваме, без това да е сблъсък на оси или кръгове на влияние.

Водещ: И говорейки си за конфликти, госпожо Атанасова, и за ролята на опозицията, БСП съобщиха миналата седмица, че ще внесат сигнал до Комисията за антикорупция за апартаменти на депутати от ГЕРБ. Вашето име също беше замесено и вие заявихте, че ще подадете оставка, ако това се окаже вярно. Тези съобщения и новини с апартаменти с каква цел са и защо сега се съобщават на хората?

Десислава Атанасова: Мисля че за всички стана ясно, че БСП са сериозно заблудени от един сайт за фалшиви новини. Направиха, според мен, изключително голяма грешка да не проверят тази информация и да пуснат искане в Антикорупционната комисия. Аз направих подобно изявление, не само че нямам такъв апартамент, но заявих че никога не съм стъпвала във въпросния комплекс. Смятам че БСП използваха тази информация съвсем преднамерено, естествено, за да, първо, намалят доверието във всички нас – тримата народни представители от ГЕРБ и колегата Антон Тодоров, който вече не е в парламента. По друг начин те не могат да се справят. Търсят начин да ерозират доверието с фалшиви новини. Това е. Ако има някакъв друг подтекст, аз се съмнявам. Нашето имущество е многократно проверявано, защото аз съм народен представител от 2009 г. Всяка година, всеки народен представител обявява публично своето имущество на сайта на Сметната палата. Вие медиите детайлно го разглеждате, предполагам. Дори твърде често го съобщавате на българските граждани, особено, ако има нещо пикантно или интересно. Така че през всичките тези 9 г. нашите доходи, нашето имущество е било съвсем публично осветено, прозрачно. БСП просто този път сбъркаха сериозно.

Водещ: И за финал на нашия разговор – защо ГЕРБ трябва да продължи да управлява?

Десислава Атанасова: Доказали сме, че можем. Доказали сме, че имаме доверието на българските граждани. И аз мисля, че сравнявайки се с останалите политически партии в политическия живот на България, всичко което се е случило, когато ГЕРБ управлява, може да се види, може да се пипне, то се ползва от българските граждани. Мисля че и затова печелим доверие толкова често.

Йоланда ПЕЛОВА