Десислава Атанасова, ГЕРБ: Внесохме изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност, касаещи увеличаването на санкциите при свободно пускане и разхождане на кучета

София. Внесохме изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност, касаещи увеличаването на санкциите при свободно пускане и разхождане на кучета без повод и на агресивни без намордник. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вчера с колеги от нашата парламентарна група направихме предолжение за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, касаещи увеличаването на санкциите при свободно пускане и разхождане на кучета без повод, както и на такива без намордник за агресивните. Бих искала да кажа, че това са тип обществени отношения, които засягат много хора. Не само собствениците на кучета, но и гражданите, особено тези с малки деца“, каза Атанасова. Тя отчете, че през последните седмици обществото е станало свидетел на драстични случаи на нападения на кучета върху хора. „Дори се стигна до трагични инциденти със смърт на човек. Смятаме, че това ще е дабат, от който обществото ни има нужда“, коментира още Атанасова. Депутатът от ГЕРБ коментира, че е добре да се чуят мненията на експерти, НПО и граждани. По думите й само за няколко часа, след като беше внесен законопроектът в деловодството на Народното събрание, към нея са се обърнали представители на НПО с най-различни предложения от най-различен характер. Атанасова поясни, че част от тях са по отношение на санкции за общините, които не контролират собствениците на кучета, с чипирането на домашните любимци, с правилата и условията за приютите, със санкции за общините за неспазване на разпоредбите за ограничаването на популации, за незаконните развъдници. „Изглежда, че темата трябва да бъде на дневния ред на обществото. Очаквам преди заседанието на ресорната водеща комисия, може би другата седмица, всички заинтересовани страни да пратят становища, за да можем да вземем добри и правини решения. Стараем се да защитим обществения интерес. Разбира се, без да ощетяваме собствениците на домашни любимци“, посочи Атанасова.
Деница КИТАНОВА