Местни избори 2019: Десислава Йонкова, ОИК-Велико Търново: Жалбата за возене на кандидат от Велико Търново в джипа на Бойко Борисов е неоснователна

Велико Търново. Жалбата за возене на кандидат от Велико Търново в джипа на Бойко Борисов е неоснователна, съобщи в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново  председателят на Общинската избирателна комисия в старата столица Десислава Йонкова. По думите й във видеото на живо от профила на премиера Бойко Борисов във фейсбук, в което той обикаля с един от кандидатите за кмет от Велико Търново, няма нарушение на изборните правила.

„Имаше подадена жалба от коалиция по отношение на единия кандидат, който се е движил и е бил в колата на министър-председателя и ставаше въпрос за клип, който е качен на страницата на Бойко Борисов във фейсбук. ОИК-Велико Търново прие, че няма на лице някаква нелоялна или агитационна дейност, която е в разрез с Изборния кодекс, доколкото социалните мрежи за изключени от приложното поле на Изборния кодекс. Това решение на ОИК-Велико Търново беше предадено на ЦИК от страна на същата коалиция като тя от своя страна на 18 октомври се е произнесла с решение, в което приема, че преписката трябва да се върне на ОИК-Велико Търново, за да се изследват отново данните, които са дадени в допълнителната жалба, в която пише, че има и други медии, които са представили тази информация. Проектът на решение не е бил гласуван с квалифицираното мнозинство от 2/3. В този смисъл имаме решение за отхвърляне на проекта на решение, което подлежи на самостоятелно обжалване, но от друга страна не поражда задължение на ОИК-Велико Търново да предприема каквито и да било действия и отново да изследва преписката. Самото решение на ЦИК подлежеше на съдебно оспорване пред Административен съд Велико Търново като нямаме данни в тридневния срок, който е отреден в закона, да е обжалвано“, обясни Десислава Йонкова. Тя отбеляза, че жалбата е неоснователна, тъй като ЦИК не е събрала необходимото квалифицирано мнозинство, за да приеме, че ОИК-Велико Търново има пороци или неясноти, които трябва да изследва допълнително. „Поради това не сме предприели никакви последващи действия. Нямаме данни това решение на ЦИК и първоначалното решение на ОИК-Велико Търново да е оспорено пред Административен съд Велико Търново“, поясни председателят.

В ОИК-Велико Търново са подадени и други жалби като повечето от тях касаят агитационни материали, плакати и билбордове. „Някои от тях сме приели за основателни, а други не. Всички жалби и решенията по тях са качени на сайта на ОИК-Велико Търново. Имаме регистър на жалбите и там се вижда всичко – решение на ОИК, на ЦИК и на Административен съд Велико Търново. Има и линк ако се е стигнало до съдебно решение. Всички граждани, които имат желание да се запознаят с подадените жалби и решенията по тях могат да го направят на интернет страницата ни“, допълни Десислава Йонкова.

Рени АТАНАСОВА