Десислава Йорданова, директор: Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Свищов се включва активно във всички благотворителни инициативи на Общината

Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Свищов се включва активно във всички благотворителни инициативи на Общината. Социалната услуга съществува от 2013 година, а от 2014 година насам е на държавна делегирана издръжка. Как функционира тя днес, от колко потребители се посещава и кои са основните начини, чрез които специалистите оказват подкрепа. Отговорите на тези и още въпроси, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с директора на Институцията Десислава Йорданова.

 

Фокус: Г-жо Йорданова, Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Свищов се включи активно в благотворителния мартенски базар, организиран от Община Свищов. Потребителите изработиха над 2 000 мартенички, имаше ли успех вашата инициатива и за какво ще бъдат използвани събраните средства?

Десислава Йорданова: Центърът за социална рехабилитация и интеграция е социална услуга, която е създадена през 2013 година. От 2014 година сме с държавна делегирана издръжка и също от тогава, се включваме във всички благотворителни инициативи, които се организират от Община Свищов. Много сме щастливи от факта, че през последните две години благотворителните мартенски базари станаха традиция в Община Свищов и с огромно удоволствие се включваме в тях. За нас благотворителната инициатива е успешна тогава, когато все повече хора знаят за услугата ЦСРИ, знаят с какво се занимаваме и как работим. Тази година благотворителния мартенски базар беше наистина много успешен, защото видяхме колко много хора са запознати с работата ни, освен това разбрахме и, че социалната ни услуга става все по –популярна сред гражданите на Свищов. Не на последно място, разбира се, е и сумата, която събрахме. Тя също не е малка и ще ни помогне да купим нови материали за работа, както и да поддържаме материалната си база. Тук е мястото да благодаря на всички дарители и доброволци, които отделиха от средствата си и закупиха от нашите мартеници.

Фокус: Вие бяхте една от малкото институции, които изпратиха благодарствено писмо за свършената работа, как оценявате съвместните дейности, които изпълнявате заедно с Община Свищов?

Десислава Йорданова: Както преди малко споменах, благодарение на Община Свищов, тези базари се превърнаха в традиция и ние винаги получаваме покана за участие в тях, на която винаги се отзоваваме. Благодарение на подкрепата, която срещаме от страна на кмета на Общината г-н Генчо Генчев и цялото общинско ръководство, ние работим спокойно. Това ни дава възможност да се развиваме и да предлагаме една по – качествена услуга на нашите потребители.Така, че благодарственото писмо, което изпратих, е най-малкото, което мога да направя за всички дарители и към ръководството на Общината.

Фокус: Може ли да разкажем малко повече за самата услуга? Какъв е капацитетът на центъра,от  колко потребители се посещава към момента и какъв е състава на персонала, който работи в него?

Десислава Йорданова: По документи капацитетът на центъра е минимум 20 човека. Към днешна дата работим с 25 лица с увреждания. Те са с различна степен на увреждания и посещават услугата почасово, по изготвен график, който задължително е съобразен с възможностите им за посещения, както и техните психофизиологични дадености и особености. Персоналът е един страхотен екип от професионалисти, с численост 5,5 на щат. На 8 часа работят директор, социален работник , трудотерапевт, психолог и медицинска сестра. На 4 часа, все още, работи рехабилитатор. Надяваме се следващата година рехабилитаторът ни също да стане на 8 часа.

Фокус: Къде се помещава Центърът и към момента сградата им ли нужда от някакви належащи ремонти?

Десислава Йорданова: Центърът се намира в западното крило на бившето училище „Алеко Константинов“. Тъй като сградата е доста стара, често ни се налага да правим ремонти и да освежаваме. В края на 2015 година направихме ремонт на кабинетите по трудотерапия, психологичния и рехабилитация, които бяха създадени по проект. След голяма дарителска кампания, която организирахме лятото на 2015 година успяхме да създадем още три нови помещения – два административни кабинета и социално – битово помещение. Тя бяха открити на 11 април миналата година. Благодарение на дарителите и доброволците, които винаги са ни подкрепяли, успяваме да се справим с козметичните ремонти и въобще с ремонтите, които са нужни, за да поддържаме в добро състояние материалната база. Тези три нови помещения бяха изградени благодарение на дарителите, които събраха 10 хиляди лева, за да реализираме този проект.

Фокус: Кои са основните функции, които изпълнявате  и кои са методите, чрез които оказвате подкрепа на потребителите?

Десислава Йорданова:  Основното в работата на услугата е да помага на хора с увреждания, да промени нагласите в обществото, за да стане то по-толерантно. Като работа с потребителите – ние развиваме техните умения и съответно уменията, които вече имат, гледаме да надградим, за да могат да станат самостоятелни хора и да бъдат полезни в своето ежедневие и да не са зависими от други. Съответно развиваме и трудови навици в тях, с които се надяваме да им помогнем да се реализират на пазара на труда.

Фокус: Казахте, че има много дарители, които Ви помагат, но събирате самостоятелно средства и от благотворителните инициативи, в които се включвате. Дали предвиждате други подобни?

Десислава Йорданова: Да, работата на Центъра е съобразена и с празниците, и със сезоните. В момента , един месец преди Великден, се подготвяме с украси и сувенири за празника. Надяваме се, че Община Свищов отново ще организира благотворителен базар, в който да се включим и да предложим, направеното от нашите потребители и специалисти в услугата. Така, че в момента се подготвяме за Великден.

Фокус: Решили ли сте вече за какво ще бъдат използвани средствата, които евентуално ще съберете от Великденския базар?

Десислава Йорданова: Тъй като материалите, които ползваме са доста скъпи, винаги се стремя да осигуря това, което е нужно за работата на специалистите, за да можем да предоставим наистина качествена услуга на нашите потребители. Стремим се да купуваме колкото се може повече материали, уреди за рехабилитацията и те са доста скъпи, така, че обикновено не успяваме да купим много. Използваме част от тях и за поддържа на материалната база и за ремонти, тъй като бюджетът ни е доста стеснен и разчитаме основно на такива благотворителни инициативи.

Фокус: През миналата година Вие организирахте Ден на отворените врати, чиято цел, предполагам, е популяризиране на социалната услуга, предвиждате ли такъв през 2017?

Десислава Йорданова:  Да, Денят на отворените врати го правихме и през 2015, и през 2016 година. Целта, както казахте и Вие, е популяризиране на социалната услуга. За тази година, не знам дали ще го повторим – същия Ден на отворените врати, но определено се стараем да популяризираме услугата по различни начини. И може би, през есента, ще направим пак такъв Ден или нещо подобно, свързано с популяризиране на услугата ни.

Луиза ТРАНЧЕВА