Десислава Костадинова, ГЕРБ: Едва ли има българин, останал равнодушен към драмата на Хитрино и показателно за това е, че стотици хора дариха кръв доброволно

Седмица след инцидента в Хитрино Радио „Фокус“ – Пазарджик разговаря с народния представител от ПП ГЕРБ Десислава Костадинова за благотворителните инициативи за пострадалите, за проблемите с бежанците и със самоорганизираните граждански инициативи.

Фокус: Г-жо Костадинова, няма как да не започнем този разговор с най-обсъжданата и най-болната тема за българите, а именно случилото се в Хитрино. Парламентарната група на ГЕРБ ще има инициативи за подпомагане на пострадалите. Кажете ни повече за тях.

Десислава Костадинова: Да, както съобщи председателят на нашата парламентарна група Цветан Цветанов, ние ще отделим от възнагражденията си 50 000 лв. за изграждането на нов дом, за домакинство останало без къща. Разбира се това е само общата ни инициатива. Смятам, че едва ли има българин, останал равнодушен към драмата на Хитрино. Показателен е фактът, че стотици хора дариха кръв доброволно, за да има достатъчно за ранените. Сигурна съм, че всички, както и аз си даваме сметка колко бързо идва нещастието. И колко бързо след това идва доброто, идва солидарността и подкрепата. По моя инициатива Жени ГЕРБ-Пещера стартираха кампания, която ще бъде насочена към хората от Хитрино. Поддържам връзка с колегите ми от Шумен, както и с областния координатор на ГЕРБ и настоящ кмет на Шумен Любомир Христов, с който координирам от какво имат нужда хората. Ще изпратим това, което е необходимо, но това ще стане малко по-късно, след като бъдат изнесени цистерните от селото и хората влязат в домовете си, за да прецени всеки до каква степен и от какво има нужда.

Фокус:  Една от водещите теми през 2016-та година беше тероризма, свързан малко или много с мигрантската вълна, която заля Европа. Само на 300 км от нашата граница – в Истанбул атентатите сякаш станаха ежедневие. Според вас необходими ли са още допълнителни мерки за подобряване на сигурността в страната с оглед на това, което се случва в Турция?

Десислава Костадинова: В деня, в който България преживя шока на инцидента в Хитрино, в Истанбул отново имаше терористични атаки. Знаете че там имаше два отделни взрива, по едно и също време на различни места. Преживяхме обаче и атентати в Белгия, Франция, Германия. Смятам, че още с първите прояви на тероризъм в Европа, у нас бяха предприети мерки за повишаване на сигурността на обществените места. Слава Богу на този етап България не е на картата на терора. Вярвам, че нашите служби си вършат работата по най-добрия начин.

Фокус: Една от тезите е, че терористите влизат в Европа с бежанската вълна от Азия. Смятате ли, че появилите се в България  самоорганизираните граждански инициативи – т. нар.граждански патрули , може дабъдат определени като нужни.

Десислава Костадинова: Не можем да ги квалифицираме като нужни. Има ситуации, в които гражданите оказват съдействие на органите на реда, реагирайки в момент на престъпление. Съгласете се, че ако станете обект на посегателство ще се радвате ако около вас има граждани, които биха реагирали. Със сигурност обаче подобни действия, на хора, които не са подготвени могат да бъдат и опасни. Още повече, че България разчита на европейската солидарност и днес грижа за нашата югоизточна граница имат не само нашите органи, но се разчита на помощ и от Европейския съюз.

Фокус:  Накрая да погледнем и към Пазарджишки регион. Очаквате ли проблеми с етническите и религиозните малцинства в Пещера, тъй като знаем, че  бежанците и терористите се свързват именно с конкретна религия?

Десислава Костадинова: В Пещера съжителстват 5 етноса- българи, турци, роми, гърци и власи. Те принадлежат основно към двете най-разпространени религии у нас – християнство и мюсюлманство. Мога да кажа, че в родния ми град всички етноси живеят добре заедно. Разбира се случва се да има отклонение в поведението на някои мои съграждани. Винаги обаче се търси консенсус. Във всеки един момент се води диалог. Аз никога не съм отказвала срещи с което и да е малцинство.

Теодора ДИМИТРОВА