Десислава Костадинова, депутат от ГЕРБ: Политическата криза в страната се отразява на работата по места

За работата на парламента през изминалата година и отражението на политическата криза върху местната власт, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар депутата от ГЕРБ Десислава Костадинова.

Фокус: Г-жо Костадинова, каква е вашата равносметка като народен представител за работата на парламента през изминалата година?

Десислава Костадинова: Изминалата година всъщност беше нашата втора година в 43-то Народно събрание. Тя започна интересно- с вот на недоверие към правителството по темата здравеопазване. Вот, който разбира се не беше подкрепен от мнозинството народни представители.Не мина, защото се показа воля за реална реформа в болната ни тема – здравеопазването. В продължение на няколко месеца основна тема и в пленарна зала, и в медиите бяха предложенията за промяна в закона за МВР. И ако в началото на годината повече ни тревожеше битовата престъпност, с вас сме коментирали и друг наболял проблем – агресията в училище, то днес страховете ни са свързани с мигрантите. Много от новините свързани с тях са спекулативни, има групи от хора, които градят имидж върху тази сериозна тема. Преминахме през два ремонта на Изборния кодекс. Но най-важното е, че успяхме да приемем бюджета за 2017-та, защото той ще осигури спокойствие в публичния сектор, тъй  като няма да има сътресение при изпълнението на отделните политики.

Фокус: Вие лично какво бихте откроили като важни законопроекти и какво бихте посочили от вашата работа?

Десислава Костадинова: За първи път в това Народно събрание работи Постоянна комисия по политиките за българите в чужбина. Имам честта да бъда неин заместник-председател. Създаването на тази комисия беше знак за нашите сънародници зад граница, че тук, в тяхната родина имаме воля и желание да чуваме техния глас, да го обличаме, когато е необходимо в закон. Ето, тъй като е актуално мога да кажа, че по линия на образованието за 2017 г. е разчетен бюджет по отношение на българските общности зад граница в размер на 11 234 400 лв., като в сравнение с 2016 г., за 2017 г. се предвижда ръст от 1 672 400 лв. конкретно за българите зад граница.

Фокус: Политическата криза, в която се намира страната отразява ли се според Вас на работата по места?

Десислава Костадинова: Отразява се чакането – ще има ли предсрочни избори или няма да има, колко служебни кабинети ще има? Всеки българин се интересува от тези въпроси. По същество държавата има бюджет, по който ще се работи през 2017-та година, но на всички е ясно, че най-малкото ще има забавяне в някои процеси. Нещо, което до голяма степен можеше да се ограничи ако новоизбрания президент бе приел предложението на президента Росен Плевнелиев заедно да сформират при необходимост служебен кабинет, който да работи без сътресения до провеждането на евентуални предсрочни парламентарни избори. Но засега не ни остава нищо друго освен да проследим последните събития и връчването на третия мандат за съставяне на правителство.

Фокус: Въпреки политическите проблеми в страната, предстоят празници. Предвиждате ли специални инициативи по повод Коледните празници и какви са те?

Десислава Костадинова: Наистина вече сме в празничния режим, който месец декември въвежда и повелява да има повече благотворителни прояви. Разбира се ще имам инициативи. Онези, които с екипа ми преценим, че заслужават публичност ще бъдат оповестени. Има много неща, които сърцето ми повелява да правя не само преди Коледа или Великден, но те винаги си остават между мен и хората, на които съм подала ръка. Не всичко трябва да се казва. Може би съм го казвала и друг път, но не е нужно да участваме само в мащабни инициативи. Просто трябва да се огледаме около нас – наблизо със сигурност има хора, които се нуждаят не само от материална подкрепа, но най-вече от добра дума.

Ваня НИКОЛОВА