Десислава Кузманова, Община Благоевград: До края на годината Камерна опера и Градска художествена галерия ще обединят две от най- силните изкуства в едно

Десислава Кузманова, Община Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-жо Кузманова, в Благоевград се провеждат концерти на Камерна опера. Разкажете повече за мероприятията.

Десислава Кузманова: Камерна опера- Благоевград този месец има два концерта, на които гости ще бъдат италиански солисти. Миналата седмица се проведе концерт в изложбените зали в Градска художествена галерия- Благоевград. Този концерт беше посветен на будителите и интересно беше, че имахме една млада солистка, която се казва Миранда Манучи. Тя е изключително скромна, красива и талантлива. Това е едно момиче, което учи в Италия при Паоло Гидони. Концертът беше много хубав и се казваше Моцартова вечер и естествено звучаха единствено и само изпълнения на Моцарт. Оркестърът на Камерна опера се справи блестящо. От сега нататък до края на годината Камерна опера ще има още два концерта в Градска художествена галерия. Двамата директори на институциите- Петър Радевски и Иван Милушев се разбраха концертите до края на годината да бъдат в галерията. Това е изключително за нас, тъй като можем да доближим двете изкуства и да дадем шанс и на музиката и изобщо да се „поомешат“, казано по народно му. Вече отминалия концерт и за Миранда Манучи няма какво да ви кажа повече. Тя се представи блестящо, което може да видите на страницата ни в социалната мрежа.

Фокус: До колкото имам информация самия Паоло Гидони ще пристигне в Благоевград, така ли е?

Десислава Кузманова: Да, така е. Той ще пристигне в Благоевград на 23 ноември. Той е много известен цигулар и диригент. Преподава в консерваторията в Тренто и в Мантуа, където всъщност учи и Миранда Манучи. Нейният баща преподава композиции, като те са изобщо изключително известни хора с много шеметна кариера. Това, което ще звучи на 23 ноември и ще бъде изпълнено от маестро Паоло Гидони е концерт за цигулка и оркестър на Шуман. Изключително е това нещо, защото за първи път този концерт ще звучи изобщо в България, а не само в Благоевград. Оркестърът на Камерна опера- Благоевград са пионери в това нещо. Другото хубаво нещо за концерта на 23 ноември е,ч е отново ще ни гостува Даниела Георгиева. Тя е позната на благоевгрдската общественост . Тя е  българска, която живее в Италия и има шеметна кариера. Тя ще свири на контрабас, а пък Паоло Гидоне едновременно ще дирижира и ще свири. Изключително интересно ще бъде и ви очакваме в Градска художествена галерия- Благоевград от 18.00 часа, както и всички изяви. Коледният концерт на Камерна опера ще го оставя малко изненада. Само ще ви кажа, че ще звучат арии, дуети, увертюри, коледни песни и ще бъде много интересно. Нека всички почитатели на класическата музика и изобщо почитателите на музиката могат да заповядат в галерията. Усвояваме там пространството и имаме много четения. На 14 ноември ще бъде Мадлен Алгафари  с книгата си „Път към сърцето“. Така, че следете културният календар на Община Благоевград и заповядайте в пространството на Градска художествена галерия.

Лора КАЛЧЕВА