Десислава Кузманова, Община Благоевград: V юбилейно издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“ е най- силното до този момент

Десислава Кузманова, отдел „Култура“ на Община Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 

Фокус: С постановката „Черното пиле“ ще бъде закрит фестивалът Тара-ра-бумбия. Как оценявате тазгодишното издание?

Десислава Кузманова: С постановката „Черното пиле“ ще бъде закрит фестивалът Тара-ра-бумбия. От От 15.00 часа, Камерна зала на ДТ „Никола Вапцаров“ ще се проведе модулът „Памет“ , който се организира всяка година. Тази година той е посветен на театъра на  Стоян Камбарев и е озаглавен „“Театърът е спомен и животНикога смърт!“Срещата разговор ще бъде водена от Кремена Димитрова , а е изключително важно за нас,че ще участват също така Явор Гърдев“. От 18,00 часа не бива да се пропуска и постановката „Вампир“. „ Въпреки, че тя е много пъти представяна от ДТ „Никола Вапцаров“ ,  Вие знаете, че Албена получи „Икар“ за главна роля“. С постановката „Черното пиле“ ще бъде закрит фестивалът Тара-ра-бумбия . Залата ще бъде пълна и зрителите ще имат възможността да го видят отново . V- ото юбилейно издание на Тара-ра-бумбия завършва и ние сме изключително доволни от посещаемостта и от това, че си възпитахме публика. Хората харесаха нашите постановки, които също както и през останалите години бяха много качествени и това беше най- доброто от българския театър тази година. Независимите ни млади театри също се справиха много добре. Програмата беше много добре селектирана и ние като организатори сме изключително доволни от това как премина фестивала.

Фокус: Какви са Ви впечатленията от V юбилейно издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия?

Десислава Кузманова: V юбилейно издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“ е най- силното до този момент. На много от постановките нямаше никакви места и хората стояха на стълбите, а също така и балконите бяха пълни. Постановките, които се играха в Камерна зала и в нетрадиционните пространства бяха пълни, така че мога да кажа,че тази година е най- силната на фестивала. Публиката си я възпитахме и хората няма нужда от много указания и те са напълно наясно, че качеството на фестивала е много високо. От Община Благоевград с надежда гледаме към шестото издание на фестивала и към постановките тогава.

Фокус: Хората имат ли жажда за изкуство и култура?

Десислава Кузманова: Българинът има жажда за изкуство и култура, а нашата задача е да направим тази култура достъпна. Затова и повечето събития на община Благоевград са безплатни.  По думите й затова инициативи като книжното изложение, което се проведе преди няколко дни е било близо до хората, а затова и повечето от постановките им са безплатни. Всички очакваме „Франкофоли“, входът за него ще бъде отново безплатен. Благоевград е единственият град, в който повечето неща са безплатни и това е стратегия на кмета д-р Атанас Камбитов. Стремим се всичко да се поднася по лесен и достъпен начин, за да бъде лесно за хората и да може да възпитаваме децата си в духа на културата. Благоевград се превръща във фестивален център на Балканите, която е една от стратегиите на Благоевград. И след края на фестивала „Тара-ра-бумбия от Община Благоевград ще продължаваме да поставяме театрални постановки.

Лора КАЛЧЕВА