Десислава Тодорова, БМЧК – Бургас: С новите доброволци, идват и новите идеи за благотворителни кампании

Снимка: БЧК

Десислава Тодорова, специалист по младежките дейности в Областен съвет на БЧК – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: Г-жо Тодорова, кога и къде се провежда летният лагер за деца и младежи и каква е неговата идея?
Десислава Тодорова: Летният лагер се провежда от 1 до 6 септември в к.к. „Слънчев бряг“. В него се включват 22 деца без родители и такива в риск, които са настанени в приюта в село Нови хан и село Якимово, под грижите на отец Иван. През този период те ще имат възможността да посещават басейн и да ходят на плаж. Лагерът се осъществява благодарение на наш дългогодишен спонсор и благодетел – хотелиерът Венелин Ташев. Той предоставя своята хотелска база за нуждите на децата, за да могат те да имат една по-пълноценна и по-интересна ваканция.
Фокус: Каква е ролята на Българския младежки червен кръст в Бургас в този период?
Десислава Тодорова: Българският младежки червен кръст прави серия от презентации, които обхващат важни за организацията теми. Това са първата долекарска помощ – за това как да помогнем на човек, който е в беда, как да предотвратим по-нататъшни наранявания и да спасим живот. Друга тема е свързана с водноспасителния минимум – относно правилата, които трябва да спазваме, когато сме на басейн или море, за да намалим риска и да избегнем инциденти.
Фокус: Ежегодно ли се провеждат подобни мероприятия?
Десислава Тодорова: Провеждат се, да. Два поредни пъти г-н Ташев отново е предоставял своята база за летуване на деца, лишени от родителска грижа и такива от социално слаби семейства. Имаше летни лагери с участието на доброволци от Българския младежки червен кръст, които обучаваха децата в рамките на лагера, по различните червенокръстки направления. Това имаше огромен ефект, защото след това голяма част от тези млади хора станаха доброволци, областни координатори или такива на клубове от малките населени места в област Бургас. Те дадоха своя принос в годините за развитието на организацията и успяха да увлекат и други младежи след себе си.
Фокус: Да се обърнем и към дейността на Българския младежки червен кръст – Бургас. Към какво сте се насочили към момента, продължават ли обученията?
Десислава Тодорова: Продължават, да. Със стартиране на новата учебна година ние започваме да работим активно със всички училища в областта. На нацоинално ниво септември е обявен за месец на пътната безопасност и първата помощ, свързано с това, че учениците тръгват на училище. За тяхната безопасност сме предвидили много инициативи, съвместно с МВР и неправителствени организации, работещи в тази насока. Освен това, ще проведем и информационна среща, свързана с благотворителната ни кампания, която тече в момента. Тя е до края на месец октомври. Хората могат чрез SMS да даряват средства за деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия. Очакваме в началото на учебната година нови доброволци към организацията, както и нови инициативи. Ще проведем, разбира се, традиционните за БЧК – „Подари Коледа“, лекции по първа помощ в училищата, по превенция на зависимости и други. Идеите идват от самите доброволци, така че най-вероятно ще реализираме и други кампании по техни предложения. Когато идват нови доброволци, идват и новите идеи.
Мария ПОПЧЕВА