Детският финансов театър „Въртележка на парите“ тръгва на национално турне през ноември

Детският финансов театър „Въртележка на парите“ тръгва на национално турне през ноември

Велико Търново. Иновативният спектакъл „Въртележка на парите“  ще бъде представен от ученическа театрална група от СУ „Кузма Тричков“-гр. Враца в 4 града в страната, съобщават от пресцентъра на община Велико Търново. Първата спирка на турнето е в старата столица на 5 ноември от 18.00 ч. в Голямата зала на Общината, на 6 ноември домакин на театралната група ще е Регионалната библиотека „Любен Каравелов“-Русе, като представлението ще започне в 13.00 ч. На 7 ноември пиесата ще бъде представена  във Варна в залата на Гимназията по туризъм в 14.30 ч. В началото на декември  „Въртележка на парите“  ще гостува на публиката в Монтана.

Националното турне, организирано от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и NN България, идва в отговор на високия интерес към нестандартния метод за обучение по финансова грамотност – чрез театър.  Премиерата на постановката „Въртележка на парите“ се състоя на 17 март 2019 г. в София и бе посрещната с изключителен интерес и много усмивки от малките зрители и техните родители.  „Въртележка на парите“ е играна с голям успех в училища в София, Казанлък, Враца и други градове в страната през първата половина на 2019 г.

В пиесата се проследява ежедневието на група ученици, като чрез разговорите, случките и песните се въвеждат основни познания за личните финанси. А малката героиня Ани се отказва от настояването си татко й да й купи замък, след като се запознава и говори със семейните разходи.  Специално за постановката са създадени две авторски песни, изпълнени от малките актьори от врачанското училище.

Театърът „Въртележка на парите“ е част от програмите по иновативна финансова грамотност „За парите и други важни неща“ на  фондация „Инициатива за финансова грамотност“, реализирани с подкрепата на NN България.  Пиесата е иновативен образователен подход, базиран на концепцията за „урок-спектакъл“. Чрез него учениците излизат от ролята на пасивни участници в учебния процес и се превръщат в негови двигатели – в творци, музиканти и артисти. Така, чрез творческия процес учат за парите и важните неща в живота.

„Целта ни е с турнето да стигнем до повече хора, да стигнем до сърцата на децата и родителите. Иска ни се  да им покажем, че житейските умения, каквото е умението да управляваш парите си, могат да се усвояват по забавен, ангажиращ начин. Само чрез емоционалната съпричастност могат да се развият устойчиви поведенчески модели. А това е изключително важно по отношение на финансовата грамотност, защото управлението на личните финанси е пряко обвързано с нашето поведение“, заяви Росица Вартоник, изпълнителен директор на фондация „Инициатива за  финансова грамотност“.

„Удовлетворени сме, че реализираме този проект, защото той дава знания и изгражда модел на отговорно поведение и грижа към личните финанси от най-ранна възраст – важно условие за пълноценен живот на всеки човек “, каза Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България.