Детски столчета, работни маси и преносим ултразвук дари д-р Нели Райкова на Дневния център и Дома за медико-социални грижи в Дебелец

снимка: pixabay.com

Велико Търново. Детски столчета, работни маси и преносим ултразвук дари д-р Нели Райкова на Дневния център и Дома за медико-социални грижи в Дебелец. Средствата за тях, в размер на близо 830 лв., са събрани чрез благотворителна изложба. Това обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Анелия Георгиева, директор на социалната институция. Тя уточни, че експозицията е представена в средата на септември, но е подготвяна близо година. В нея пулмологът и любител фотограф д-р Райкова показа и предложи за продан 50 фотографии. „Припомням , че д-р Нели Райкова избра най-доброто измежду стотиците си пейзажни снимки от България и света, направени в последната година по време на пътуванията й в Мароко, Италия, Германия, някогашната столица на Руската империя Санкт Петербург. В подбора на фотосите и подредбата им за втора година помогна известната художничка Роза Абаджиева. Пред гостите си д-р Райкова обяви, че цел на изложбата е фотографиите да бъдат разпродадени в полза на Дневния център към ДМСГД – Дебелец, който отбеляза своята юбилейна 20-та годишнина, а със средствата да бъде закупена мебелировка за групите и занималнята за индивидуална и групова работа с децата, за което сме и много благодарни“, допълни още Анелия Димитрова.

ДМСГД –  Дебелец предлага институционална, дневна и почасова грижа за деца с проблеми в здравословния статус от общността. В центъра функционира и сектор за ранна интервенция на уврежданията с 5 легла /децата са с придружител, най-често майката, в условия много близки до обичайната домашна среда/, както и сектор за заместваща грижа с 2 легла /за деца с хронични увреждания, които биват настанени по спешност за 24 до 48 часа при форсмажорни обстоятелства в семействата – болест, пътуване, и др. причини, довели до необходимостта от алтернатива за медицински грижи и битовото обгрижване за децата/.

Луиза ТРАНЧЕВА