Деца от село Бяла приготвиха обредни хлябове

Деца от село Бяла приготвиха обредни хлябове, съобщиха организаторите на пекарските работилници.

Тематичните занимания  са по основната програма на Обществен дарителски фонд -Сливен, свързани с обредните хлябове. Лектор и модератор е Ана Маринова. Тя вече изнесе лекции в различни класове в ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев” – Сливен. А преди няколко дни проведе лекция и практическо занимание с деца в село Бяла.

„По пътя на обредните хлябове стигнахме в планинското село Бяла, удивително и прекрасно, стихнало в котловината, запазило очарованието на пресечните точки на село и град, разказа Ана Маринова. Неотдавна тук е кипял живот на миньорско селище и голям горско технически участък. Сега едното е минало и история, другото е прекалено свито. И в основното училище децата са били стотици, а сега само около 30.

В Часа на класа децата получиха знания за най-ценното – хлябът, който е символ на живот, за обредните хлябове на Бъдни вечер в област Сливен, за избора на месачката, която трябва да е жена с неопетнено име, пременена с нови дрехи, накичена с накити и забрадена с бял копринен бурунджук. Интерес предизвика технологията на омесването, както и наименованията, които изискваха обясняване. Оказа се, че тези ритуали са забравени, но децата обещаха да запознаят родителите си с тях. Символите върху обредния хляб като рало, орач, кръстци, кола, ни върнаха в миналото, в приказките край домашното огнище, където е събрано цялото семейство. Запознахме се с хлебните шарки, които са знак и молитва.

Всички деца имаха възможност да изваят своите хлебни произведения.

 

Тематичните лекции са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.