Деян Йорданов, диригент: С патриотични маршове и народна музика новият Свищовски духов оркестър ще направи своя дебют пред публика

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

С патриотични маршове и народна музика новият Свищовски духов оркестър ще направи своя дебют пред публика. Това разкри в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново неговият диригент и съставител Деян Йорданов. Музикалният състав е създаден в началото на настоящата година,а  повече за него, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Йорданов, нека разкажем на нашите читатели от къде е дошла идеята за създаване на духов оркестър в Свищов и Вие единствения подобен в града ли сте?

Деян Йорданов: Първо искам да изкажа благодарността си към Вас, че ме потърсихте, както и към всички читатели, които са проявили интерес. Да, за момента, ние сме единственият духов оркестър, който бе създаден през месец януари, тази година. Идеята дойде още преди няколко години, когато в мен се зароди амбицията да създам такъв оркестър, защото , може би от 20 години в нашия град не е имало духов оркестър. Преди е имало много духови оркестри, всяко едно училище  е имало такива състави, но традицията беше прекъсната. И това ме амбицира да направя и нов духов оркестър нашия град.

Фокус: Колко са музикантите, които са част от оркестъра?

Деян Йорданов: За момента сме около десетина човека, като аз също свиря с тях, заедно. Набирам още хора. Който може да свири, дори да не може, нека заповяда, защото идеята е да се научи. В оркестъра има и мои ученици, на които аз преподавам. Те са на възраст от осми до дванадесети клас, включително. Имаме четирима ученици, а останалите пет-шест човека сме по – възрастни.

Фокус: Казахте, че набирате музиканти. Дали имате нужда от някакви тесни специалисти или всеки, който може или иска да се научи, е добре дошъл?

Деян Йорданов: Да, разбира се. Всеки , който иска да се научи, дори да не може, е добре дошъл. Обещавам, че всички ще се научат.

Фокус: Имате ли някаква членска вноска или такса, която музикантите трябва да платят?

Деян Йорданов: Не, за момента сме напълно самодеен състав. Идеята е по-нататък, когато направим репертоар, да се опитаме да станем щатен общински духов оркестър.

Фокус: Споменахте репертоара, какво подготвяте в момента, тъй като през следващата седмица предстои първото Ви участие?

Деян Йорданов: Да. Репертоарът ни е насочен предимно към  патриотични маршове и народна музика. За момента готвим три парчета, които са Ботевият марш, Химна на Кирил и Методий, Химна на България. Разучаваме  и един мой марш и една ръченица, които са авторски произведения.

Фокус: Това ли са парчетата, с  които ще изнесете концерт?

Деян Йорданов: Да, точно така. Именно с тях ще се представим за пръв път пред свищовската публика. Искам да отправя покана към всички жители на нашата община, а и не само, да дойдат да чуят най-новия духов оркестър на град Свищов.

Фокус: Споменахте, че  се насочвате към патриотични песни и парчета. Дали това е свързано с последващи амбиции да участвате в общоградските тържества, които предстоят във връзка с 6-ти май – Денят на българската армия и 24-ти май- Денят на славянската писменост и култура? Имате ли покана от Общината?

Деян Йорданов: Да, ние предвиждаме участие в тези събития. Искаме да създадем празничното настроение на града, което беше загубено през годините, хората позабравиха малко старите традиции, а нашата цел е да ги възобновим.

Фокус: Оказва ли Ви някаква подкрепа местната администрация и застава ли Община Свищов зад каузата Ви?

Деян Йорданов: Да, разбира се. Аз съм разговарял с всички заместник – кметове в Общината, с председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов и дори с кмета Генчо Генчев. Те са твърдо зад мен и ме подкрепят във всичките ми действия. Имам тяхното уверение, че ще направят всичко възможно оркестърът да пребъде за в бъдеще!

Фокус:  Имате ли планове, освен в общоградските тържества, да участвате и частни събития?

Деян Йорданов: Разбира се, ние искаме всички да се докоснат до тази традиция. Имаме намерение да ходим и на частни партита, на сватби, на кръщенета. Искаме да създаваме настроение, защото когато удари тъпана на живо, настроението на хората се повишава мигновено. Ще обслужваме всякакви подобни партита и мероприятия.

Фокус: Дали обмисляте по някакъв начин популяризиране на Вашата дейност сред учениците в Свищов?

Деян Йорданов: В момента в оркестъра участват ученици от две училища, като едните са младежи, на които аз преподавам. Те са част от състава, заради огромния интерес, който проявяват към този тип музика. Идеята е да обхванем ученици и от други училища, които искат да дойдат и да се научат.

Луиза ТРАНЧЕВА