Деян Митев е новият директор и главен художествен ръководител на Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен

Деян Митев е новият директор и главен художествен ръководител на Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен, съобщиха от културната институция. Митев е назначен за ръководител на ансамбъла до провеждането на конкурс за длъжността.

Народният певец е роден на 24 август в град Сливен, но живее в село Самуилово. Приет е през 1991 год. в НУФИ “Филип Кутев“  в  Котел, където завършва народно пеене, а през време на обучението си е и солист на представителния оркестър на училището. Първата си голяма награда за народно пеене получава още на 16-годишна възраст на конкурс в памет на Гюрга Пинджурова в Трън. Деян Митев е носител и на награди от конкурсите: „С песните на Вълкана Стоянова“ Йовчо Караиванов“, Международен конкурс в Гюргево, Конкурса за млади изпълнители във Варна и др.
Първите си записи в Българско национално радио изпълнителят прави през 2002 година и от тогава е солист на Радио оркестъра в БНР. През цялата си музикална карирера Деян Митев пее и с много други оркестри: Оркестър „Кристал“ Оркестър „Чинари“, Оркестър „Бисери“, а от 2003 г. – с оркестър „Фолк палитра“.

Деян Митев е бил солист в Ансамбъла за народни песни и танци – Слънчев бряг, Ансамбъла за народни песни и танци – гр. Сливен, работи и като хор-майстор в Ансамбъла за народни песни и танци „Тунджа“ – гр. Ямбол. През 2002 г. е приет в АМТИИ гр. Пловдив със специалност „Музикална педагогика“. През 2012 г. записва и магистратура в АМТИИ по специалността: „Изпълнителско изкуство – народно пеене“. В момента, паралелно с ангажиментите си като изпълнител, Деян Митев е и преподавател по музика в XI СУ „К. Константинов“-  Сливен. Първия си самостоятелен албум „Копнеж за щастие“ издава още през 2000 година. Мелодиите и на 10-те песни в него са авторски композиции на Деян Митев, а аранжиментите – на Пейо Трендафилов.

Печелил е множество награди в България и чужбина. Изнасял е концерти в САЩ, Мексико, Малта, Йордания, Чехия, Гърция, Румъния, Испания и Турция.