Деян Янчев, Общински културен институт – Бяла: Отново подготвяме проект за консервация и реставрация на античната крепост

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Деян Янчев, директор на Общинския културен институт (музей) в град Бяла, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна 

Фокус: Колко туристи са посетили античната крепост на нос Св. Атанас край Бяла през 2017 година?

Деян Янчев: Над 26 000 туристи са посетили античната крепост на нос Св. Атанас край Бяла през 2017 година. За наша радост античната крепост на нос Св. Атанас отбеляза още една успешна година в развитието си като туристически обект. Отново показахме добри резултати и ръст на посетителите, едно добро увеличение спрямо 2016 година. През последните три-четири години показваме един сериозен ръст на посетителите. Като туристически град Бяла се посещава от много чужденци, съответно и повечето  посетители на античната крепост са чужденци. Положителното е, че все повече българи посещават обекта.

Фокус: Продължават ли археологическите проучвания?

Деян Янчев: При нас вече е традиция, девет поредни археологически сезона всяко лято правим археологически проучвания. Така беше и през лятото на 2017 година, надявам се и тази година да успеем да проведем археологически проучвания. Те се провеждат през активния туристически сезон и са една допълнителна атракция за посетителите на античната крепост на нос Св. Атанас. Всяка година резултатите от археологическите проучвания са добри. Намираме все повече предмети от бита и културата на хората през античността и по този начин обогатяваме историята на местния регион и не само. Научен ръководител на археологическите разкопки на нос Св. Атанас е доц. д-р Валери Йотов. Община Бяла и Общинският културен институт в града подготвят отново проект за консервация и реставрация на античната крепост на нос Св. Атанас край Бяла. През 2013 година, знаете, завърши първият етап на консервация и реставрация на античната крепост на нос Св. Атанас край Бяла. Надяваме се да успеем през тази година да кандидатстваме по европейските програми, съответно да бъдем одобрени и да направим една последваща реставрация и консервация на новите сгради, намерени при археологическите разкопки на античната крепост.

Фокус: В месеца на виното какво може да кажете в това отношение?

Деян Янчев: Бяла е място с дълбоки традиции в лозарството и винопроизводството. Археологическите проучвания на античната крепост на нос Св. Атанас край Бяла всъщност показаха колко древна е тази традиция. В античната крепост до този момент намерихме четири винарни за производство на вино, като едната от тях е с доста внушителни размери и структури. По наши данни до този момент това  е най-голямата винарна, намерена на територията на България от античността и късната античност. Голямата концентрация на винарни в нашия археологически обект показва, че Бяла е бил един от центровете за лозарство и винопроизводство още от античностт. Тази традиция се е запазила и до този момент.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА