Джевдет Чакъров: Апелираме за ускорена програма за развитие, а не да преодоляваме криза след криза

снимка: pixabay.com

Джевдет Чакъров, народен представител от ДПС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Заклинанията от парламентарната трибуна при започването на политическия сезон напомниха на баснята на руския поет Иван Крилов: „Лебед, щука и рак“. От ГЕРБ обявиха, че тази година избори няма да има. От БСП –  че „работят за сваляне на правителството“. От ДПС – че парламентарната криза идва. Първият парламентарен ден се характеризираше и с гласуването на нов еко министър – известният като Ревизоро Емил Димитров бе избран на мястото на следствения Нено Димов. А след „лобисткия скандал“ здравният министър Кирил Ананиев се ангажира да предложи законодателни поправки, така че частните болници да купуват лекарства с обществени поръчки. Тематичното обобщение ме насочи към първия събеседник – народния представител от ДПС Джевдет Чакъров, който е лекар, бивш министър на околната среда и водите и член на парламентарните комисии по околната среда и водите и на здравеопазването. Г-н Чакъров, да започнем със старта на парламентарния сезон. Как ви се сториха кодираните в изявленията амбиции на водещите политически сили? Дали само на мен ми заприличаха на баснята на Крилов – „Лебед, щука и рак“?

Джевдет Чакъров: Ние можем да коментираме много позициите на всяка една от парламентарните групи, на представителството, което е на политическите сили в парламента. Да. В общи линии е това, което казвате за парламентарната група на ГЕРБ с това, което поставиха като тяхна позиция и амбиции за развитието на страната. Позицията на БСП също е ясна, няма да се впускам да я коментирам. Нашата позиция е ясна. Ние искаме ускорено развитие на България, в името на всички граждани, на всички български граждани да има по-добро качество, стандарт на живот. А това трябва да стане главно с ускорено развитие на страната. И сме в готовност за консенсусни политики и казахме, че повече така не може да обясняваме и се обясняват определени политически сили, които управляват вече 10 години страната, тоест почти една трета от началото на демократичните промени. Това не означава, че всеки един от политическите субекти няма своята отговорност, но за последните 10 години това е така.

Водещ: За какво предупреждава ДПС?

Джевдет Чакъров: ДПС представи позицията си за развитие на страната, програмата. Ние апелираме за ускорена програма за развитие, а не да преодоляваме криза след криза и да работим на проба-грешка, проба-грешка непрекъснато. Виждаме, че това не носи най-добрите резултати. И не догонващо, ускорено развитие, виждаме колко страни са далеч напред преди нас в Европейския съюз. Това трябва да ни бъде на нас субективен критерий къде се намираме в координатната система и как трябва да се развиваме.

Водещ: Господин Чакъров, от ДПС призовавате 2020 г. да бъде на консенсус, който да определи пътят на демократичното развитие на страната. Какви практически стъпки включвате в тази философия? Как я виждате, как ще я онагледите на практика, как си я представяте, как ще изглежда?

Джевдет Чакъров: На последния парламентарен вот за 44-то Народно събрание е ясна волята на суверена на българския народ и по какъв начин се състави настоящото правителство. Това е на управляващото мнозинство. Така че те носят отговорността, на тях е поверено и в техни ръце е изпълнителната власт. И те управляват. Трябва да се формират ясни политики, да има ясна програма, трябва да има програма, за която нашето виждане е, че трябва да бъде ускорена. Иначе няма как да догоним, няма как да настигнем страните, които са далеч преди нас – по отношение на стандарт, по отношение на демократични процеси и така нататък. Винаги има какво да се постигне в такъв аспект, но за съжаление при нас има много, много да се случва. Така че основната субектност е на управляващи. Като нашата позиция трябва да се вижда и разбира като готовност за консенсус, така че тези процеси да протичат ускорено в името на развитието на страната. Винаги ще има управляващи и опозиция. ДПС категорично е в опозиция, опозиционна политическа сила. Това, че подкрепяме евроатлантическите ценности и приоритети, това че подкрепяме определени политики, които произтичат от нашата либерална същност, в никакъв случай не означава безпринципна колаборация с който и да е. Който и да е на власт, ние тези позиции винаги ще ги отстояваме и ще ги споделяме.

Водещ: Тоест вашето очакване е правителството, управляващите да изготвят, да изпълнят програма за догонващото развитие. Така ли?

Джевдет Чакъров: Не, те не предлагат никаква програма. Вие да сте чули някъде да има програма? Ние искаме да има ускорено развитие за страната. Нека да видим това, което те предлагат. Ние виждаме, какво предлагат те. Ние изказахме нашата позиция и се обърнахме, и повече няма какво да се оправдават с предходни управления или с други политически сили, които са били преди тях. Така че на тази база да се каже, че това е ситуацията в страната.

Водещ: Затова вие ще подкрепите вота на БСП за недоверие към кабинета?

Джевдет Чакъров: Не вота на БСП. За нас не е БСП, вотът е демократичен инструмент, както знаем. Ние сме опозиционна политическа сила. И определено имаме нашите аргументи, както в предходните случаи, така и сега – аз вече изказах тази позиция, по-точно ДПС изказа, и аз се изказах, по-коректния изказ е този, е, че отново в самото начало БСП тръгнаха и сами. Те имат тази възможност, имат необходимия брой депутати да внасят вот на недоверие и без консултации от всички опозиционни сили без изключение подходиха. Сега вече имаме и консултации. Имаме нашите аргументи. Естествено, позицията на ДПС, подчертавам, естествено е опозиционност. Ясна е формулата на базата, на която е излъчено това правителство, това мнозинство. Така че нашата позиция е ясна по отношение на вот, който се отнася за това правителство.

Водещ: Тоест можем да очакваме, че вие ще гласувате срещу правителството, тоест ще гласувате за вота срещу правителството?

Джевдет Чакъров: Казах, че сме опозиционна политическа сила и така ще бъде. Да.

Водещ: Господин Чакъров, новоизбраният министър на околната среда и водите Емил Димитров каза нещо много любопитно, че не той ще реши проблемът в Перник, а премиерът. Ами тогава защо премиерът не вземе към титлата си и тази на министър на околната среда и водите. За какво ни е министър, след като премиерът решава всичко? Как го приемате, вие сте бивш министър на околната среда и водите?

Джевдет Чакъров: Аз няколкократно казах, какви са и пълномощията, и задълженията съобразно нашето законодателство и съобразно нашата Конституция на Република България. Основно конституционно право на всеки гражданин на Република България е да има право на достъп до чиста питейна вода. Съобразно законодателството приоритет номер едно е доставката на питейно-битова вода за гражданите, визирам 52 комплексни и значими язовира, за които министърът на околната среда и водите съобразно разпоредбите на Закона за водите подписва ежегодни и ежемесечни графици. В зависимост от това кой е оператор, но най-често това е с оглед на питейно-битовата вода, това е актуално в момента, с оглед на кризата в Перник, това са ВиК операторите, управителите на ВиК дружествата се назначават основно от министъра на регионалното развитие и благоустройството. И регионалното министерство е принципал, и управителите, които се назначават естествено, трябва да бъдат в координация с министъра. Те изготвят потребностите за всеки месец и съобразно притока, и оттока, и наличието на вода, като подчертавам още веднъж – приоритет номер едно е питейно-битовото водоснабдяване. Всеки месец министърът на околната среда и водите подписва ежемесечните графици за тези язовири. Но при създалата се ситуация действително е необходима пълна мобилизация на всички. По принцип управлението на водите е основно в Министерството на околната среда и водите, но то става с координация и с другите компетентни институции. Тук визирам и Министерство на енергетиката, и Министерство на земеделието. Така че в тази кризисна ситуация действително е необходимо министърът на икономиката да се включи. Чак сега за първи път виждаме координация и целепоставяне, така че проблемът с кризисната ситуация да бъде решен от страна на държавата. Но реакцията е закъсняла, определено. Иначе трябва да има координация между всички институции, така че да се решават тези въпроси. Министър-председателят естествено, Министерският съвет също носи своите отговорности и министър-председателят е в правото си в случая и да се разпорежда, и да координира, но и всеки един от тях носи своята отговорност. И редно е да се положат всички усилия, така че да бъде решен проблемът на един близо 100-хиляден град.

Водещ: Много важен въпрос, господин Чакъров. Какво ще се случи с тази криза, в случай че правителството падне в резултат на вота на недоверие?

Джевдет Чакъров: Нека преди това да допълня относно правомощията и задълженията на министъра на околната среда и водите. Министърът на околната среда и водите има своите изключителни компетенции, права и задължения. Не само по отношение на управлението на водите, и за други политики, които трябва да бъдат формирани. Там за съжаление страната ни има сериозни проблеми. По отношение на отпадъците, не искам да навлизам в тази тема, но там се изисква много ясна, категорична позиция и действително страната ни трябва да бъде опазена. Пак си позволявам да кажа, че като участващ в няколко формата на Комисията по околна среда и водите, и даже когато бях председател на комисията, сме приехме едно от най-ограничителните, най-рестриктивните законодателства в рамките на Европейския съюз. И в това отношение е редно и коректно да благодарим, и аз да благодаря тогава, когато бях председател на Комисията по околната среда и води, на колегите от Бундестага, от Германия, които ни посъветваха да внимаваме да не позволим такава тенденция. Аз съм им благодарен и до ден днешен. И наистина ние приехме едно от най-рестриктивните законодателства. Тук е редно да посоча доста колеги, но се опасявам, че няма да мога да ги изброя всичките, затова се въздържам да посоча конкретни имена. И регламентите такива, които са по различните директиви, регламенти, които позволяват да има транспорт от една страна в друга страна в рамките на ЕС по отношение на оползотворяване, на рециклиране на отпадъците, трябва да бъдат строго контролирани. Подчертавам – изключително строго контролирани от всички компетентни институции. Такъв акт може да бъде разрешен единствено и само след предварителна нотификация одобрена от страна лично на министъра на околната среда и водите, за отпадъците. Ние имаме и още да постигаме по отношение на защитата на природата, по отношение на издаването на заповеди за „Натура 2000“ . Имаме и стартирана наказателна процедура, имаме изключително неприятни заключения от страна на Сметната палата, които трябва да бъдат за всички нас, и най-вече за министъра, най-вече за управляващото мнозинство. Да бъдат аларма, която да ни мобилизира, така че страната да не допусне в никакъв случай наказателната процедура да премине в следващ етап. Пък и по отношение на екологичните политики има ред пропуски, които са отразени в заключението на Сметната палата. Там е написано, че има липса на стратегическа рамка. Това е извод от доклада на Сметната палата, документът е в сайта на Сметна палата, всеки може да го види: липсва стратегическа рамка за дългосрочна политика, което на практика означава като цяло недобро управление в областта на околната среда и водите в момента. Новият министър трябва веднага да преустанови провеждане на неадекватни политики, за да се преодолеят тези проблеми и да започне да се провежда цялостна екологична политика с дългосрочни перспективи. А що се отнася до въпроса ви – нека отсега да не чертаем една или друга картина, нека да чуем дискусиите, дебатите на вота. След това да видим гласуването какво ще бъде. Но абсолютен императив трябва да бъде решаването на проблема с водната криза в Перник, така че и управляващи, и всички с опита си трябва да допринесат и допринесем, така че водният проблем там да бъде решен. Но основната субектност е на управляващите, на изпълнителната власт, на местната власт, на всички власти, на всички компетентни институции, така че този проблем да бъде решен. И следващото е: този проблем да не бъде допуснат на други места.

Водещ: Господин Чакъров, казахте, че екологията у нас няма стратегическа рамка за развитие. А здравеопазването дали има? Като лекар на вас тази система също трябва да е позната. Чухме горчивите, разочароващи изводи на доктор Дечев.

Джевдет Чакъров: Може би трябва да подходим от още по-далеч. Здравната реформа е много закъсняла, ние от ДПС сме имали нашите предложения и са включени в нашите програми. Така че имаме какво да кажем и в случая едва ли е необходимо да ги повтаряме. Но трябва да има редица стъпки, които трябва да бъдат реализирани. И тук трябва да се обединят всички политически сили – и управляващи, и опозиция. Трябва да има консенсус, нееднократно съм го заявявал, даже надпартиен политически консенсус, така че да не отстъпват тези реформи. И този немалък ресурс, който е налице в Здравната каса, в министерството, трябва да бъде изключително ефективно реализиран в името на защита на здравето и най-доброто функциониране на системата на здравеопазването. Ресурсът, ако проследим от 2001 година досега, колко пъти се е увеличил и след увеличението на този ресурс коя страна не е доволна, и все пак условно ако разделим медицинските екипи, медицинското съсловие и пациентското, всеки един от нас може да бъде и от едната, и от другата страна, нито едната, нито другата страна не е удовлетворена от това, което става. Има редица неща, които трябва да бъдат направени, но това е тема, която е доста обширна. За съжаление закъсняла е реформата, нищо не се прави в това отношение. И предложенията, които направи министър Ананиев, не срещнаха подкрепа. Господин Цонев много коректно каза, че от страна на управляващите не е получена подкрепа. Трябва да стартираме отнякъде, да има подкрепа. Ние предлагаме от ДПС демонополизация на касата, но и там трябва да бъдем много внимателни. Оттам нататък трябва да има въвеждане на информационна система, за всеки един от нас трябва да се знае къде и по какъв начин се изразходва. Какво да ви кажа, 30% от ресурса на касата отиват за лекарства, 50% отиват за болнична помощ. Ние нееднократно сме апелирали да се оптимизира лекарствената политика. По отношение на болничната и доболничната помощ. Навсякъде е нормално доболничната помощ да поеме по-голямата част и по този начин тя ще бъде и по-ефективна, и повече ресурс ще може да се отделя и за болнична помощ, и тя ще бъде също по-ефективна. 80% от ресурса отиват за лекарства и за болнично лечение.

Водещ: Ресурсът е пет милиарда лева.

Джевдет Чакъров: Не само пет милиарда. Това са и 4,5% от брутния вътрешен продукт. Но реално, според редица доклади, които мога да цитирам, над 8% са разходите в системата на здравеопазването. От 4,5 до над 8% – това са доплащания. Изключително висок процент на доплащания. Примерно доплащания има и в европейските страни, но те са в пъти по-малко, в сравнение с нашата страна. По отношение на лекарствата – това, което се плаща за лекарства в нашата страна, това, което се доплаща, ние сме в изключително неблагоприятна позиция. Там нещата трябва да бъдат коригирани, да се оптимизира всичко това и да има ефективно здравеопазване за всички нас, защото това е изключително важен елемент на национална сигурност за опазване живота и здравето на нашите съграждани, на български граждани в Република България.

Водещ: Господин Чакъров, в целия разговор вие призовавате за надпартиен консенсус. Как го виждате, постижим ли е?

Джевдет Чакъров: Ами ние от позиция на опозиция го предлагаме, както виждате, за важни за страната ни въпроси, така че качеството и стандартът на живот да бъдат повишени. Надявам се, че всички ще осъзнаем тази потребност. И всичко това наистина е правилно и редно да се случва, в името на всички български граждани.

Цоня Събчева