Джейхан Ибрямов: Европейските избори показаха, че трябва нова управленска формула – системните партии в България трябва да изготвят ясна програма за развитието на страната

Джейхан Ибрямов, народен представител от ДПС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Какви изводи си направиха след изборите в Движението за права и свободи и свързани ли са с тях новите им законодателни предложения за сваляне на ДДС за хляба, за лекарствата, за книгите, както и за изграждането на нови детски градини и премахване на таксите за тях. Наш гост е политологът Джейхан Ибрямов, народен представител от ДПС. Започваме с изводите след евроизборите. Вие как ги оценявате, г-н Ибрямов?

Джейхан Ибрямов: Резултатите от тези евроизбори са факт. Някои увеличиха изборните си резултати, други не, но като цяло можем да направим следния извод. Партиите трябва да бъдат много по-близо до българския избирател. Видяхме, че избирателната активност в сравнение с активността, която видяхме в европейските страни, е по-ниска. До урните отидоха 33%  от българските избиратели, останалата част не отидоха. Това показва, че самият механизъм на функциониране на политическите партии трябва да бъде променен. И ние го виждаме това в интерес на истината – виждате в първата и най-голяма политическа формация в българския парламент, така и във втората вече тези неща са налице. Затова дори бих добавил една Иванчева, която получи близо 2%, която, разбира се, не може да бъде политическа алтернатива, хората предпочетоха нея вместо други политически партии. Европейските избори показаха, че трябва нова управленска формула. Удариха звучен шамар на управляващата коалиция и затова България, както ние вече две години поред повтаряме, трябва да започне да се развива ускорено, догонващо, изпреварващо, с нова управленска формула. И затова тези системни партии в българския парламент, системните партии в България като цяло трябва да седнат да изготвят ясна програма за развитието на страната в бъдеще.

Водещ: Какво трябва да се промени в политическия механизъм?

Джейхан Ибрямов: Аз в началото споменах. Видяхте, че в една от партиите има промяна в ръководството, в другата има подаване на оставка.

Водещ: Извинете, че ви прекъсвам, но и в двете вече има оставки.

Джейхан Ибрямов: Точно така. Затова казах, самите политически формации трябва да променят механизма си на работа. Ние това го твърдим от близо две-три години. Трябва свободните български активни граждани да бъдат въвлечени във взимане на решения, на политическите решения и процеси в страната. Ние това го демонстрирахме именно на тези европейски избори, което ще го демонстрираме и на следващите избори, които предстоят. Българският гражданин трябва да бъде съучастник във взимането на политическите решения, на решения, които засягат бъдещето на страната, бъдещето на техните деца, бъдещото развитие на секторните политики и т.н. Това ние отправихме като послание в тази предизборна кампания и бяхме много добре чути от българския избирател. И затова сме единствената политическа формация, която увеличи изборния си резултат на база парламентарни избори 2017 г.

Водещ: Г-н Ибрямов, какво трябва да включва новата политическа формула? Вие периодично поставяте въпроса за нея.

Джейхан Ибрямов: Говорим за смяна на формулата и като цяло на модела, не казвам демократичния модел на управление, не ме разбирайте погрешно. Национализмът, националистите нямат място в управленските формули не само в България, но и в Европа. Видяхте, какво стана, как когато политолози, социолози предричаха висок ръст на крайните националистически формации в Европа и в България, това не се случи. Тоест избирателят до такава степен зададе посоката на развитие и в България, и в Европа. Виждаме, че това вече на европейско ниво дава първите си изяви. Има оставки на определени правителства. И в България, без да е необходимо, националистическите формации нямат място в управлението на страната. Затова казваме системните политически формации, без това да означава, че непременно някои от тях трябва да бъде в управлението. Управлението за Движението за права и свободи не е било никога самоцел, а да се изгради формула, на базата на която държавата да започне да се развива ускорено, изпреварващо, догонващо, защото ние сме на дъното на таблицата спрямо всички други останали европейски страни. Като започнем и от договори и от всякакъв вид други секторни политики, които ще дадат тласък на икономиката, на бизнеса, на развитието, защото това е, което ние повтаряме от две години наред. И именно това е програмата, която ние сме изградили, и на базата на тази програма са и законодателните инициативи, които предстоят пред нас.

Водещ: Как ще функционира практически тази формула в парламента? Например: няма ги малките коалиционни партньори, ГЕРБ остава сам. Вие как ще го подкрепяте за правителството, защото все пак това е партията, която е най-голяма и има най-голяма и силно присъствие, та как ще ги подкрепите за правителство – ще станете ли част от нова коалиция или ще ги подкрепяте на принципа на плаващо мнозинство?

Джейхан Ибрямов: Не става дума за коалиционен формат или някакъв друг вид управленски формули. Ще повторя пак много внимателно – става дума за  системните политически формации в България и за тези, които са извън българския парламент. Трябва да се изготви ясна политическа програма, програма, която трябва да даде тласък за развитието на страната изпреварващо спрямо всички останали, бих казал, страни-членки на ЕС, по този начин да се направи формула на управление, което да даде тласък и на икономиката, и на бизнеса, и на образованието, и в социалната сфера и така нататък. Да се увеличат доходите на българските граждани не само с даване на пари на калпак. Това ще доведе именно до това ускорено изпреварващо развитие, за което ние говорим. Не споменавам, нито съм говорил за коалиционни формули, нито нищо. Просто системните партии в страната трябва да седнат и да изготвят тази ясна програма за бъдещето на страната.

Водещ: Задавам ви този въпрос, за да се опитам да разбера както аз, така и нашите слушатели, как ще изглежда такъв нов проект?

Джейхан Ибрямов: Това не зависи само от ДПС. Това са наши идеи, това са наши виждания, това е наша програма. Механизмът за функционирането на това нещо се обсъжда в широк формат от системните политически формации.

Водещ: Можем ли да говорим в такъв случай за програмен кабинет, кабинет за национално съгласие? Търсим формули на нещо, което е познато досега.

Джейхан Ибрямов: Може да се търси под всякаква формула, но самият начин как ще изглежда и как ще се нарича, е въпрос на решение от страна на политическите формации, проевропейски настроените формации, системните политически формации в България и от българския парламент, разбира се.

Водещ: Каква реакция, какви отговори вие получавате от системните партии?

Джейхан Ибрямов: Засега няма никаква чуваемост. Ние го повтаряме в продължение вече на две години, откакто се сформира този кабинет. И виждате нашите тези, послания, това, което говорихме в продължение на две години, е факт. Тези европейски избори доказаха именно това, че системните политически партии трябва да променят механизмите си на функциониране. Затова казах в началото, че виждаме, че това, колкото и да не искат да си го признават, го правят и ГЕРБ, и БСП. И се надявам наистина да проумеят и да вникнат в нашите послания, че трябва час по-скоро да се сформират работни групи, екипи и да се седне на маса за обсъждане на тази програма за догонващо и изпреварващо развитие на страната. Ние вече сме готови с това и сме готови за обсъждане с другите системни политически формации тази програма.

Водещ: Липсата на такава програма и виждане ли е в основата на 70-процентния антивот, тоест 70% от българите не гласуваха на тези евроизбори?

Джейхан Ибрямов: Не бих казал, че е само това. Знаете, че голяма част от българските избиратели са и в чужбина, не по собствена воля, разбира се. Голяма част от младите хора също са в чужбина. За последните години над 2,5 милиона български граждани са напуснали страната. Също така в избирателния закон има уседналостта, която не позволи на български граждани, които по конституция имат право да гласуват, нямаха право да упражнят своя вот. Така че има много неща за това изчистване, но това могат да го разрешат пак казвам – само разумно мислещите политици в политически партии, в проевропейско настроените политически формации.

Водещ: Вашите нови законодателни предложения свързани ли са с вашите идеи?

Джейхан Ибрямов: Да, разбира се. Това са част от онези законодателни инициативи, които са залегнали в нашата програма. Разбира се, че те не са нови, но в настоящия момент са от изключително голяма необходимост. Става дума, както анонсираха колегите от ръководството на парламентарната група, за намаляването на ДДС на хляба, както анонсирах и в началото, на книгите, на лекарствата и разбира се безплатните детски градини. Някои ще кажат, че това е популизъм. Не, разбира се. Насъщният хляб е за всички нас. Децата, нашите деца са бъдещето на нашата страна, безплатните детски градини ще дадат възможност голям брой малчугани, малки деца да посещават тези детски градини. Голям брой от нашите по-възрастни дядовци, баби, пенсионери знаете, че са на лекарства. Оттам нататък образованите, четящите хора, интелигенцията ще имат възможността да се възползват от тази възможност, която ние ще инициираме. Това са идеи, които са залегнали, които са крайно необходими. И като цяло идеята е крайният потребител да остане доволен и по-голяма част от средствата да бъдат в неговия джоб. По този начин те ще имат възможността да стимулират и икономиката на страната. Потреблението ще се покачи. И това е един от методите, икономистите много правилно ще ме разберат, който ще доведе до онази първа стъпка като ръст в доходите. Разбира се, като казвам доходи, имам предвид, че хазната малко ще бъде ощетена, въпреки че сваляме ДДС, но това не означава, че няма да има повече потребление от страна на българските граждани. И това се прави именно само и единствено за хората, за българските граждани, където те ще имат повече доходи за различни други покупателни възможности.

Водещ: Да. За други техни нужди. Това е необходимо, но защо не предложихте тези инициативи по-рано? Какво ви накара сега след изборите?

Джейхан Ибрямов: Ние сме ги предлагали. Затова казах в началото, ако сте обърнали внимание.

Водещ: Да, вие казахте.

Джейхан Ибрямов: Това не е нещо ново, това е залегнало в нашата програма. Не е, естествено, нова идея и инициатива, просто необходимост в настоящия момент, защото всички тези показатели, които изброих, ще дадат възможност за онова изпреварващо, догонващо развитие на страната ни.

Водещ: Те не са нови, но защо се връщате сега към тях?

Джейхан Ибрямов: Защото са крайно необходими в този момент. Защото е крайно необходимо, изброявам, обхващам целия спектър – говорим за хляба, говорим за лекарствата, говорим за нашите деца, говорим и за българските пенсионери, които всеки ден купуват лекарства.

Водещ: Не ви питам, какъв е отговорът от другите парламентарни сили, но допускам, че срещу вашите аргументи, едва ли някой ще се изправи.

Джейхан Ибрямов: Аз очаквам, когато ние предложим, това са наши идеи, които тепърва ще бъдат предложени за обсъждане и механизмите за решаване на тези идеи, ще бъдат обсъдени с другите политически формации и се надявам, те да бъдат подкрепени. Ако има разум в тях, ще бъдат подкрепени. И съм сигурен, че ще бъдат оценени подобаващо и от българския гражданин.

Водещ: Господин Ибрямов, как ще продължи към местните избори ДПС? Какво да очакваме в следващите месеци от движението?

Джейхан Ибрямов: Винаги сме казвали, че когато приключат едни избори, ние започваме подготовка за следващите. В момента се правят устните анализи на изтеклите европейски избори, имаме скоро, може би, и Централен съвет и веднага след това започваме подготовка за предстоящия местен вот.

Водещ: Каква оценка си давате в ДПС за работата от евроизборите? И за резултатите от тях?

Джейхан Ибрямов: Резултатите са много добри, имаме ръст на изборните резултати на база 2017 година. Първо, съумяхме да убедим българския избирател, който дава вота си. Видяхте, че онези партийки, които се нароиха, вече ги няма на българския небосклон. Показахме, че ние сме партия, която вече е трета на политическия небосклон, с изборните резултати. И единствената, която увеличи, има ръст, като цяло в общия резултат, на база 2017 година.

Водещ: В предишния европарламент вашият евродепутат Искра Михайлова бе единственият българин, председател на комисия в Европейския парламент – тази на регионите, което беше голямо достижение за страната ни. Смятате ли да кандидатствате и в този състав на ЕП? И очаквате ли такава позиция или сходна позиция и сега?

Джейхан Ибрямов: Да, тя беше първият и единствен, засега, председател на комисия, заемаща този пост в ЕП. Искрено се надявам отново да заеме този пост, ако не и по-висок. Разбира се, ще положим усилия като ДПС отново да имаме същите и на ръководни позиции в Европа наши представители.

Водещ: Да, господин Кючюк заема добра позиция в политическите структури на АЛДЕ, така че вие имате наистина добра изходна база, оттам насетне ще надграждате. Как?

Джейхан Ибрямов: Бих казал тук, ще ме разбере и българският слушател, който ни слуша, ще разбере, Европа не само ни чува, но и слуша. Европа слуша ДПС, защото политиките, които предлагаме на национално и на европейско ниво са работещи, дават ефект. Затова казваме – час по-скоро има необходимост от програма за ускорено и изпреварващо развитие на България.

Водещ: Подсказвате ми буквално въпроса, господин Ибрямов: Европа ви слуша, а България чува ли ви?

Джейхан Ибрямов: Този въпрос трябва да го отправите към управляващите, към другите политически партии. Засега, за съжаление, не ни чуват, надявам се да ни чуят съвсем скоро.

Водещ: Да почват да ви слушат, така ли?

Джейхан Ибрямов: Да ни чуват, най-малкото.

Цоня Събчева