Джема Грозданова, ГЕРБ: Няма как да се приеме твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явления в България

София. Няма как да се приеме твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явления в България. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на външна комисия Джема Грозданова във връзка с предложеното от ДПС Решение относно нарастване на неофашистките прояви в Европа и България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Проектът на решение съдържа наистина множество основателни трактовки, касаещи важни постановки за хармоничното развитие на българското общество, както и мерки срещу проява на фашизъм и ксенофобия“, заяви Грозданова и посочи, че българското правителство предприема последователни мерки в тази посока.
„Народното събрание не би трябвало да се присъединява към част от квалификациите, които са изразени в текстовете. По-конкретно по текста в т. 2 – няма как да се приеме твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явления в България. България е една от малкото страни, които имат сформирана комисия за защита от дискриминацията и това беше високо оценено от Съвета на Европа и бяхме давани за пример на други държави“, подчерта Грозданова.
Тя посочи, че българският народ е показал, че в най-трудните периоди от историята си може да бъде толерантен към малцинствата и другите вери. „Но това не е споменато в Решението, затова едно такова Решение не трябва да бъде подкрепяно. Поемаме ангажимент да бъде изготвена декларация по темата и ако е нужно да бъдат въведени промени в закона“, заяви Грозданова.
Цветилена СИМЕОНОВА