„Джумая Фест“ стартира на 7 и 8 юни в Благоевград (ОБЗОР)

Снимка: Радио "Фокус"-Пирин

Благоевград. „Джумая Фест“ стартира на 7 и 8 юни в Благоевград. По време на пресконференция за фестивала зам.-кметът на Общината Христина Шопова заяви, че „Джумая Фест“ е първият от многото фестивали през юни. „Това е един от проектите, одобрен по фонд „Култура“, с който много се гордеем. Тук е мястото да благодаря на организаторите за това, че не се отказаха, тъй като миналата година беше първото издание. Всеки, когато мине едно издание си отчита и грешките – и плюсовете, и минусите. Много се радвам, че това събитие продължи. Тази година има голямо надграждане, уверена съм, че ще има и повече поблика и съм сигурна, че този фестивал ще просъществува през годините занапред“, коментира тя.

Организаторът на фестивала Иван Кацарски посочи, че 20 000 лв. отпуска фонд „Култура“ на Община Благоевград за културното мероприятие. Той уточни, че това е 70% от нужното финансиране, като останалите 30% са спонсорирани от малки благоевградски фирми. Кацарски отбеляза, че за разлика от миналата година, тази година фестивалът ще бъде абсолютно безплатен. Той допълни, че са организирали и неделно училище със звезди от световен ранг, сред които Иван Шопов, Димитър Кърнев и Евгени Господинов.

Според музиканта Митко Кърнев локацията на „Джумая Фест“ в Благоевград е изключително приятна – един стрийт фестивал. Кърнев посочи, че тази година той ще вземе участие във втората фестивална вече с група D2 и специалният гост Любо Киров, който ще изпълни някои от хитовете на група и част от новите си песни. Надежда Червенкова, която отговаря за Арт-базара заяви, че е поканила артисти от цялата страна да се включат в базара. По думите й брандовете, които ще присъстват са изключително разнообразни. Тя каза още, че арт-базара ще се намира само на 90 метра от сцената.

Натали СТЕФАНОВА