Диана Ковачева, омбудсман на РБългария: Институциите  реагираха адекватно по случая с разпространените слухове за отнемане на деца от социалните служби

Институциите  реагираха адекватно по случая с разпространените слухове за отнемане на деца от социалните служби. Така омбудсманът Диана Ковачева коментира днес  темата за масовото извеждане на ромски деца от училища и детски градини преди два дни заради страх,че социалните служби ще ги отнемат от родителите им, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. По думите на Ковачева,  институциите са реагирали адекватно в тази напрегната ситуация и в резултат на това децата вече са върнати по класните стаи. „Необходимо е да се направи анализ на нещата, защото за да се стигне дотук най-вероятно роля е изиграло и ниското доверие на хората в институциите и по точно тези, свързани с децата“, каза още тя. „Трябва да има по-добра координация между институциите и да се оказва навременна подкрепа на семействата, за да не се стига отново до такива ситуации“, допълни националният омбудсман.

По думите на Ковачева, за да се повиши доверието в институциите, и най-вече в тези, които се занимават с деца, трябва да се работи по повишаване капацитета на хората, които работят в системата, а по всеки случай с дете, да се прави индивидуална оценка на риска.

Днес националният омбудсман посети Сливенският женски затвор и проведе приемна за гражданите.

Людмила ЙОРГОВА