Диана Ковачева, омбудсман на РБългария: Битовите условия в Сливенския женски затвор са добри, но има какво да се желае по достъпа до медицински услуги и до работа

Битовите условия в Сливенския женски затвор са добри, но има какво да се желае по достъпа до медицински услуги и до работа. Това e показала плановата проверка на омбудсмана Диана Ковачева и нейния екип, предаде репортер на Радио „Фокус“- Сливен. Резултатите от проверката бяха представени пред журналисти.  Около 50 лишени от свобода жени от сливенския затвор са поставили своите проблеми пред омбудсмана на България Диана Ковачева днес. При срещата си с нея затворничките  са се оплакали от лошо медицинско обслужване и липса на гинеколог в затвора, от високи цени в затворническата лавка, лоши условия на живот в общежитието от открит тип и невъзможност за осигуряване на заетост на всички лишени от свобода, които желаят да работят. „По всички тези проблеми ще бъдат направени проверки и жалбоподателите ще  бъдат информирани за резултатите от тях, коментира доц. Ковачева . По-рано днес тя имаше приемна за сливенски граждани където изслуша техните оплаквания, свързани предимно с нарушение на правата им като потребители, основно на ВиК услуги, нарушеното им право на собственост, здравни и образователни проблеми. По думите й, жители на селищно образувание „Изгрев“ са се жалвали заради проблем с водоснабдяването, тъй като там се дават права за строеж, а няма изградена канализация и хората се налага да ползват вода от водоноски, която им излиза доста скъпо. При омбудсмана е подадена и жалба, свързана със сигурността на жителите на село Градец и по точно извършването на непрекъснати набези върху къщите на хората.

По всички жалби от институцията на омбудсмана ще бъдат извършени проверки. По думите на Ковачева, жалбите към националния обществен посредник нарастват. Близо 13 хиляди оплаквания са постъпили в институцията. Те са предимно социално – икономически, за правата на собственост и правото на добра администрация, в това число и от страна на местните власти.

Людмила ЙОРГОВА